Menu

Terug naar Actualiteit >Het beste aan de zomer? Aperitieven natuurlijk!

Geschreven op 10 augustus 2021. - Nieuws, Eten en drinken

We hebben geduld moeten hebben, maar eindelijk hebben we enkele zonnige dagen in het vooruitzicht! En wat past er beter bij dit weer dan op een vooravond na een werkdag of een leuke vakantiedag, gezellig aperitieven? Alleen met je huisgeno(o)t(en), met de buren of een beperkt groepje vrienden of familie, aperitieven is leuk met iedereen!
 

Spontane ingeving…?

Kreeg je de spontane ingeving om te aperitieven en heb je geen tijd of zin om inkopen te doen? Ga dan aan de slag met wat je in huis hebt. Heb je geen gekoelde drankjes in de koelkast staan? Leg ze dan even in de diepvries of voeg heel veel ijsblokjes toe. Dat is misschien wel onze belangrijkste voor een geslaagde aperitief: zorg dat je steeds een grote voorraad ijsblokjes in je diepvries hebt klaar liggen.

Geen geslaagd aperitief zonder lekkere hapjes. Kijk even rond in je voorraadkast, koelkast of je eigen tuin. Het hoeven niet altijd olijfjes en ansjovisjes of kaasblokjes te zijn. Ook chips, borrelnootjes of kleine koekjes zijn ideaal om te serveren bij je drankje. Vind je in je koelkast geen blok(jes) kaas of salami? Kijk dan eens naar je groentenla: ook kerstomaatjes, worteltjes, komkommer of bloemkool kan je, met wat mayonaise of cocktailsaus deel laten uitmaken van je aperitiefschotel. Of wat dacht je van fruit? Aardbeien, bessen of druifjes kunnen een lekkere zoete aanvulling zijn! Wie weet heb je nog wel lekkere aalbessen in de tuin staan? Maar ook oud brood dat je even roostert, samen met een restje eiersalade of andere salade, hummus of zelfs confituur kunnen deel uitmaken van je assortiment. Heb je ook nog sneetjes kaas en hesp in huis? Bak dan enkele croques en snij ze in kleine stukjes. Kortom: wees creatief met wat je in huis hebt. Doe alles in mooie kommetjes of leg het verspreid op een grote plank of bord et voilà: je spontane aperitiefschotel is klaar!

…of zorgvuldig voorbereid?

Weet je al op voorhand dat je zal gaan aperitieven? Dan kan je aan het plannen gaan.

Typische alcoholische apertiefdrankjes kan je aanvullen met zelfgemaakte ice tea of limonade, twee ideale dorstlessers voor warme dagen. Werk je de glazen feestelijk af? Dan heb je ineens een heuse 'mocktail à la maison' op tafel getoverd.
 

Ice tea

  • Zet 1,5l thee van je favoriete theesoort
  • Laat een tijdje trekken en verwijder je theezakje(s)
  • Voeg naar eigen smaak suiker of andere zoetstof toe
  • Voeg citroensap toe naar eigen smaak
  • Laat volledig afkoelen
  • Werk af met enkele takjes munt en voldoende ijsblokjes

Citroen-gember limonade

  • Pers enkele citroenen
  • Schil een knol gember en snij in grove stukjes
  • Warm het citroensap samen met een scheut water op en voeg de gember toe
  • Voeg honing toe naar eigen smaak
  • Laat dit een tijdje pruttelen op een zacht vuurtje
  • Laat volledig afkoelen.
  • Doe een klein beetje van je citroensap in een glas en werk af met plat of bruisend water (naar eigen smaak)
  • Werk je limonade af met enkele takjes munt. Wil je eens iets anders proberen? Voeg dan enkele takjes basilicum toe ipv munt
  • En, last but not least: ijsblokjes natuurlijk

Hapjes

Hier kan je volledig je eigen ding doen. Ga je liefst naar de supermarkt om enkele potjes olijfjes, gevulde paprika's, ansjovis, kaasjes, salami… te kopen? Of ga je liever zelf aan de slag? Kies harde kazen om in blokjes te snijden. Kies lekkere dipstengels of toastjes en maak of koop je favoriete dipsausjes of hummus. Als je meer tijd en zin hebt, kan je zelf nog extra hapjes maken. Steek je na je aperitief de barbecue aan? Dan kan je ook kleine stukjes vlees (bv. Kippenvleugeltjes, balletjes…) serveren, of simpelweg enkele lookbroodjes maken.