Menu

Terug naar Actualiteit >Het platteland is leuker zonder zwerfvuil!

Geschreven op 05 augustus 2021. - Nieuws

64 procent van de Vlamingen zocht het voorbije jaar het platteland op voor een wandeling of een fietstocht. De coronaperiode zette ons massaal aan om weer meer te bewegen en daarvoor de vrije natuur op te zoeken. Helaas is daardoor ook de hoeveelheid zwerfvuil toegenomen.

 

Onderzoek dat Ipsos uitvoerde voor Mooimakers bij 1.000 Vlamingen, bevestigt dat we massaal (2 op 3 Vlamingen) de pracht van het platteland (her)ontdekken. Wat daarbij erg opvalt is dat met name jongeren en jongvolwassenen naar buiten trekken voor een wandeling of een ritje met de fiets. Van de ondervraagde 15- tot 17-jarigen fietst of wandelt 90 procent op veldwegen en van de jongvolwassenen tussen 18 en 24 bijna 3 op 4 (72,75%). 

Maar omarmen we alle kantjes van het platteland? Ook de kraaiende haan, de dampende mesthoop of de passerende traktor? Het antwoord is ja. Het onderzoek toont aan dat dergelijke zaken ons niet of nauwelijks deren. Van lawaaihinder (5%), omgevingsgeuren (12%) en het landbouwverkeer (6%) blijkt slechts een kleine minderheid last te hebben. Over één negatief aspect zijn de bezoekers het wel eens: zwerfvuil. 68 procent van de fietsers en/of wandelaars stoort zich aan het afval dat rondslingert in de natuur.  

'Neem je afval mee naar huis'
De oproep luidt dan ook: neem je afval mee naar huis. Zo respecteren we het platteland en de omgeving en houden we alles netjes! Dat komt niet alleen het uitzicht ten goede, maar ook de dieren. Zwerfvuil in akkers en weides komt immers vaak in het gemaaide hooi of stro terecht. Op die manier belandt het dan weer op het bord (nu ja, in de trog) van onder meer koeien. Eén scherp stukje blik in het hooi kan voor een koe een pijnlijke dood betekeken. Dat willen we toch niet riskeren?

Ter illustratie

Wat vinden we zoal langs onze landelijke wegen (aandeel in stuks)?
Na hoelang is het volledig afgebroken in de natuur?

(cijfers OVAM 2015)

 • Papier: 15%
  Enkele dagen tot een half jaar
 • Sigarettenpeuken: 38%
  2 jaar
 • Kauwgom: 6%
  25 jaar
 • Wikkels en zakjes: 14%
  Een chipszakje: 75 tot 85 jaar
 • Drankverpakkingen: 9%
  Een blikje: tot 200 jaar