Hoe een bananenplant overwinteren? | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Hoe een bananenplant overwinteren?

Geschreven op 23 oktober 2020. - Nieuws, Tuinieren
bananenplant afdekken

De banaan is grootste meerjarige kruidachtige plant ter wereld. De stengels zijn niet houtig maar zijn bundels van elkaar overlappende bladstelen. De banaan vermeerdert zichzelf door uitlopers, maar meestal overwinteren de stengels onze strenge winters niet.

 

Een plant in pot kan je afknippen en binnenhalen. Planten die in volle grond staan, moeten goed worden ingepakt om probleemloos de winter te overleven.

Luchtig maar warm inpakken

Snijd voor de eerste vorst alle bladeren weg tot op de gewenste hoogte. Plaats een cilinder van kippengaas rond de stam en zet vast met bamboestokken om windschade te voorkomen.

Vul de cilinder rond de stam met stro, droge varens of afgevallen blad en druk het materiaal lichtje aan voor een isolerend effect.

Voorkom dat het isolatiemateriaal doornat kan worden, het zou de stam doen rotten. Dek de bovenkant van de cilinder af met een lege potgrondzak. Er kan dan nog voldoende lucht door het isolerende materiaal circuleren, waardoor vocht niet wordt opgesloten.

Verwijder de bescherming in het voorjaar wanneer alle risico op vorst is verdwenen. Fatsoeneer dan ook meteen de plant, waarbij je verrotte bladeren weghaalt. Na een paar dagen zon, zal het eerste nieuwe blad al verschijnen.