Hoe een boerenjasmijn snoeien? | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Hoe een boerenjasmijn snoeien?

Geschreven op 17 juli 2020. - Nieuws, Tuinieren
boerenjasmijn

Eigenlijk hoef je deze heester niet te snoeien. In de vrije natuur loopt ook niemand rond met een snoeischaar. Alhoewel, schapen, geiten, konijnen, snoeien ook heel wat af! Hoe dan ook, je hebt een boerenjasmijn geplant in je tuin voor de heerlijk geurende bloemen. Door te snoeien, zal je elk jaar verwend worden met massa's bloemen. 

 

Snoei meteen na de bloei

Boerenjasmijn bloeit ná het verschijnen van de bladeren en op meerjarig hout. Dat betekent dat je de takken die vorig jaar gegroeid zijn, niet mag afknippen. Want dat zijn de takken waar volgend jaar de bloemen op zullen komen.

Begin met een 'opschiksnoei'

Verwijder de uitgebloeide twijgen en de takken die elkaar kruisen; maar laat de pas gevormde of jonge twijgen staan. Uiteraard dienen beschadigde en/of dode takken verwijderd.

Bekijk de takken en sorteer ze (in je hoofd) volgens leeftijd. De meest groene takken zijn de jongste en zij zullen volgend jaar bloeien. Laat die takken staan. Vind je ze te lang, kort ze dan in.

De donkere takken zijn ouder en hebben wellicht al gebloeid. Die mag je korter knippen tot op een vertakking die naar de buitenkant wijst. Zo beperk je elk jaar de hoogte van de struik.

Staan er onder aan de struik voldoende vervangende eenjarige takken (10-tal), dan mag je al het tweejarig of meerjarig hout wegknippen tot op 15 cm van de grond. Zijn er niet voldoende jonge takken, dan haal je slechts een derde van de oude takken weg.

Dit regelmatig uitdunnen en verjongen voorkomt dat de heester onderaan kaal wordt. Daarna kan je de plant meststof geven.

Als het dit jaar wat drastischer moet

Bij oude, verwaarloosde of te groot geworden exemplaren zijn de onderste delen vaak kaal geworden. Je kan ze een tweede leven geven door een stevige verjongingssnoei. Het is een forse ingreep, maar in de meeste gevallen zal de plant er echt van opknappen. Doe dat in de winter als de bladeren afgevallen zijn.

  • Snoei alle takken terug tot net boven een groeipunt (blad of scheut). Dat mag gerust tot 15 cm van de grond zijn.
  • Verwijder alle dunne en zwakke takken tot je 5 à 6 stevige stompen overhoudt.
  • Geef de plant een opkikker met een langzaam werkende meststof. Hij zal daardoor enorm uitlopen.
  • Dun in het volgende jaar de slecht geplaatste nieuwe scheuten uit.

Snoeitips

  • Probeer je voor te stellen hoe je de heester graag zou willen hebben, en snoei met dit beeld in je achterhoofd.
  • Doe regelmatig een stapje achteruit om het resultaat van je werk van op een afstand te bekijken.
  • Niemand is verplicht om planten te snoeien! Als je het niet nodig vindt, doe het dan niet. Er is nog nooit een heester doodgegaan omdat hij niet gesnoeid werd.