Menu

Terug naar Actualiteit >Hoe eenzaam ben jij? Doe de test.

Geschreven op 23 januari 2019. - Mantelzorg, Zingeving en solidariteit

De kerst- en nieuwjaarsfeesten liggen weer achter ons, een tijd van gezelligheid voor vele mensen. Voor anderen dan weer de meest eenzame periode van het jaar. Maar wat doe je eraan?

Uit onderzoek blijkt dat 1 op 4 Belgen zich sociaal eenzaam voelt en 1 op 5 Belgen emotioneel eenzaam is. Mensen zijn echter van nature sociale wezens: we hebben anderen nodig.

In tegenstelling met wat we soms denken is eenzaamheid niet enkel een probleem van ouderen, ook bij jonge mensen slaat de eenzaamheid toe. Af en toe alleen zijn en je al eens eenzaam voelen kan natuurlijk altijd en maakt iedereen al wel eens mee, maar dit moet van voorbijgaande aard zijn. Het is echter nog steeds taboe, want in een wereld van om ter drukst, ligt spreken over eenzaamheid niet goed in de markt.

Klik hier en doe de test! Hoe eenzaam ben jij?

5 mensen aan het woord met hun tip tegen eenzaamheid. Wedden dat ‘sluit aan bij een vereniging’ er ook bij zit? (via erbij.be)

'Durf tegen je naasten zeggen: pak mij eens vast. Uiteindelijk draait alles rond graag gezien worden.'(Marijke Pinoy)

'Vraag anderen om iets voor jou te doen. Je bent het waard. Voor je het weet denken ze dat je alleen wil zijn! Durf hulp te vragen.' (Nigel Williams)

'Treed toe tot een vereniging: van leesclub tot sportvereniging. Zoek aansluiting bij een club waarin je je hart kwijt kan.' (Ivo Mechels)

'We moeten onze kinderen leren dat af en toe een beetje ongelukkig zijn bij het leven hoort. En dat je daarvoor niet naar de psychiater hoeft.' (Psychiater Dirk De Wachter)

'Vraag naar het wel en wee van de ander en wees niet voortdurend zelf aan het woord. Kom een volgende keer terug op het probleem van de ander: gaat het nu beter met het gebroken been...?' (Socioloog Jenny Gierveld)

 

Tekst: Nathan Rijnders, pastoraal vormingswerker