Honden? Aan de leiband! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Honden? Aan de leiband!

Geschreven op 14 juli 2020. - Nieuws, Fietsen en wandelen, Landbouw
ik laat mijn hond niet los

Heel wat hondenbaasjes vinden het fijn om in de velden of tussen de weilanden hun hond vrij te laten rondlopen. En hoewel dit steeds goedbedoeld is, is dit niet altijd een goed idee. 

 

Bedreiging voor wilde dieren... 

Een vrij rondlopende hond kan immers heel wat problemen veroorzaken. Ze storen de aanwezige wilde dieren, zeker wanneer hun jachtinstinct boven komt. Elk jaar worden tientallen reekalfjes gedood of zwaar verminkt door loslopende honden. Ook fazanten, patrijzen en ander wild kan slachtoffer worden van een hond. 

... en ook voor landbouwdieren

Niet alleen bij wilde dieren, maar ook bij het vee op de velden kunnen loslopende honden schade veroorzaken. Koeien raken gestresseerd en opgejaagd van een loslopende hond. Dit kan aanleiding geven tot paniek, met soms verstrekkende gevolgen: een uitgebroken koe, verwondingen, gebroken poten, ... . De paniek en stress is ook nadelig voor de melkproductie bij de melkkoeien en dat voelt de boer natuurlijk rechtstreeks in zijn portemonnee. 

Ooit al gehoord van Neospora? 

De Neospora canina is een parasiet die door honden verspreid wordt, voornamelijk door hun uitwerpselen. Uit onderzoek blijkt dat deze parasiet verantwoordelijk is voor miskramen bij koeien. Een vrijlopende hond kan zo wel eens meer gevolgen dat gedacht. Da's goed om even bij stil te staan de volgende keer dat je er met je trouwe viervoeter op uittrekt. 

Moraal van het verhaal? Toon respect op het platteland en hou het voor iedereen plezant!