Menu

Terug naar Actualiteit >Hup, van je tuin naar het vriesvak!

Geschreven op 04 september 2020. - Nieuws, Eten en drinken

De ene zomer is de andere niet en geen enkel moestuinjaar is hetzelfde. Soms heb je teveel boontjes, nu dan weer een massa aardbeien. Uitdelen is tof en wel zo vriendelijk. Maar je kan gerust ook een voorraadje voor de wintermaanden aanleggen en je diepvries vullen. Met volgende tips heb je zelfs geen excuus meer om die paar stukken overrijp fruit weg te gooien.

De theorie

Invriezen is een bewaarmethode waarbij het fruit of de groente wordt ingevroren tot een temperatuur van -18° en in de diepvries wordt bewaard. Deze techniek zorgt ervoor dat bacteriën minder kans krijgen om het voedsel aan te tasten. Hierdoor kan je een aantal soorten groenten tussen 3 maanden (in stukken gesneden) tot 1 jaar (in hun geheel gelaten) bewaren en fruit ongeveer 10 à 12 maanden. Was je groente of fruit altijd. Sommige groenten dienen eerst geblancheerd te worden, andere mogen rechtstreeks in het vriesvak. Blancheren doe je door de groenten in een open pot korte tijd (3 à 5 min) te koken en ze meteen erna in koud water te dompelen om het kookproces te stoppen. Knijp het geabsorbeerde water uit de groenten voor ze in het diepvrieszakje of -doosje gaan.

Groenten

  • Boerenkool, spinazie, snijbiet, …: eerst blancheren, vocht uitknijpen en invriezen.
  • Tomaten, paprika’s, aubergines, pepers, …: stelen en pitten verwijderen, rechtstreeks invriezen.
  • Worteltjes, knollen, aardappelen, …: schillen, in stukken snijden, blancheren en invriezen.
  • Erwten en bonen: blancheren met of zonder peul en invriezen in een luchtdichte doos.
  • Uien, prei, look, …: mogen rechtstreeks ingevroren worden, liefst met een beetje vloeistof (olie, bouillon) erover.
  • Spruitjes, broccoli, raapjes, …: steeds blancheren, nadien luchtdicht invriezen.
  • Kruiden: fijnhakken, overgieten met vloeistof (olie, water, …) en invriezen in kleine porties (ijsblokvorm).
  • Augurken en komkommers: zijn niet geschikt om in te vriezen.

Fruitsoorten

  • Appels en peren: klokhuis verwijderen, besprenkelen met citroensap en invriezen.
  • Bessen en bramen: mogen in hun geheel worden ingevroren.
  • Aardbeien: kroontje verwijderen, in stukken snijden en invriezen.
  • Abrikozen, pruimen, nectarines: pit verwijderen, in stukjes snijden en invriezen.
  • Ananas, mango, meloen, …: schillen, pit of harde kern verwijderen, in blokjes snijden en invriezen.
  • Banaan: pellen en in zijn geheel invriezen.

Slim gezien

  • Was groente of fruit altijd voor het invriezen. Mag het zonder blancheren in de diepvries? Droog het dan eerst grondig af voor je het verpakt om ijsvorming te voorkomen.
  • Fruit dat je wil invriezen dient volledig rijp te zijn, net zoals wanneer je het vers zou eten.
  • Vries je in zakjes in? Knijp de lucht uit het zakje voor het de diepvries ingaat. Je kan het laatste restje lucht met een rietje uit het zakje zuigen.
  • Elk zakje of bakje krijgt een etiket met naam van de inhoud en de invriesdatum. Nog beter is er de uiterlijke bruikbaarheidsdatum (TGT – Te Gebruiken Tot) op te zetten.
  • Eenmaal ontdooid vries je groente of fruit niet opnieuw in.
  • Fruit en ook sommige soorten groenten kunnen wak zijn eenmaal ontdooid. Het fruit is dan ideaal in een smoothie, taart of gelei. Groente kan dienen voor een stamppot of stoofschotel.
  • En nog een tip: voor een snelle smoothie vul je een diepvrieszakje met verschillende fruitsoorten. Lekker en handig!