Menu

Terug naar Actualiteit >Ijslam als pronkstuk van het communiefeest

Geschreven op 10 april 2018. - Nieuws, Eten en drinken, Zingeving en solidariteit
Ijslam

Het ijslam is terug van niet echt weg geweest. In sommige streken is het nooit helemaal verdwenen en in andere streken is het terug aan een opmars bezig. We kennen het allemaal als een traditioneel dessert op communie- of lentefeesten. Maar welke betekenis schuilt er achter deze ‘lugubere’ lekkernij?

De communie wordt in onze streken voor het eerst vermeld vanaf de 16de eeuw, als ritueel om kinderen te laten toetreden als volwaardig lid van de christelijke gemeenschap. In het begin was dit op latere leeftijd maar vanaf de 17de eeuw gebeurt dit al vanaf het 7de levensjaar.

Na het beleven van de eerste volledige christelijke viering en het ontvangen van de eerste hostie, gaat men over naar het feestgedeelte. Daar worden traditioneel cadeaus geschonken om het kind te verwelkomen in de christelijke maatschappij, gevolgd door een rijkelijk feestmaal met als afsluiter het ijslam.

Het ijslam is gevuld met een aardbeien- of frambozencoulis. Het aansnijden van dit ijslam door de communicant, symboliseert Jezus Christus die de zonden van de mensheid wegneemt.

Het ijslam zelf was vroeger eerder een platte ijstaart, met een vulling van aardbeien- of frambozencoulis, en met de afbeelding van een lammetje. Tegenwoordig worden er echte pronkstukken gemaakt in de mooiste 3D-uitvoeringen, waarbij men letterlijk de kop van het lam afsnijdt en zo de coulis laat vloeien net als bloed.