Menu

Terug naar Actualiteit >Internationaal jaar van Groenten en Fruit: tomaten in de kijker!

Geschreven op 07 juli 2021. - Nieuws, Eten en drinken, Landbouw
Varom tomatentelers

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft 2021 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van Groenten en Fruit. Hiermee willen ze de belangrijke rol die die groenten en fruit spelen in onze voeding, maar ook in het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, onderstrepen. 

 

Die internationale aandacht voor groenten en fruit vormt een goede reden om richting enkele groente- en fruittelers te trekken. Deze maand aan de beurt? Tomatenbedrijf Varom te Rijkevorsel! 

De broers Guy en Dennis Van Rompaey zijn zowat ‘in de serre’ geboren, want hun vader Ludo baatte in Rijkevorsel al een tomatenbedrijf uit. In 2005 startten ze er samen een eigen bedrijf, waar ze naast trostomaten ook Coeur de Boeuf- en Romatomaten telen. Dankzij diverse innovaties slagen ze erin om op een beperkte oppervlakte (6,7 ha) jaarlijks een kleine vier miljoen kg duurzame tomaten van hoge kwaliteit te telen en af te zetten.

 

De opstart

De grootvader van Guy en Dennis legde indertijd de kiem voor het ‘tuindersbloed’ van de familie in Westmalle, waar hij aardbeien teelde. Vader Ludo richtte na zijn huwelijk een eigen bedrijf op in Rijkevorsel, met aardbeien en groenten zoals schorseneren en prei. Vrij snel begon hij in een serre tomaten te telen, als een van de eerste telers in België op substraat. “Heel zijn leven lang bleef hij investeren”, vertelt oudste zoon Guy, die tuinbouw studeerde aan het HIK, de huidige Thomas More-hogeschool in Geel. Na korte stages in de Verenigde Staten en op het ouderlijk bedrijf nam Guy een bedrijf in Emblem over. “Toen ik daar zeven jaar tomaten teelde, kon ik vlak bij ons ouderlijk bedrijf een stuk grond kopen”, vervolgt Guy. “Mijn broer Dennis, die geen tuinbouw studeerde maar wel een cursus bedrijfsbeheer volgde, is toen mee in het nieuwe tomatenbedrijf Varom gestapt. In 2005 zijn we gestart met 4 ha onder glas, in 2008 breidden we uit naar 6,7 ha en opteerden we voor een warmtekrachtkoppeling (wkk) om de serre te verwarmen. Daarmee realiseren we een energiebesparing van meer dan 30%. Sindsdien investeerden we in nieuwe machines, een watersilo, schermdoek … om ons bedrijf up-to-date te houden. In 2010 startten we op een braakliggend stuk grond van 0,5 ha een buitenteelt kiwibessen. Helaas valt de rentabiliteit van deze teelt serieus tegen; ze is ook heel moeilijk te vermarkten.” Op het bedrijf volgt Guy de administratie op en alles rond water, bemesting en gewasbescherming, terwijl Dennis zich vooral bezighoudt met het personeel en de werkorganisatie. Klimaat- en teeltsturing doen de broers samen. Naast 18 vaste werknemers zijn er zo’n 20 seizoenarbeiders actief.

Guy en Dennis telen zo biologisch mogelijk, onder meer door het snel uitzetten van de roofwants macrolophus en feromoonverwarring om motachtigen uit de serre te houden. “Als de witte vlieg opkomt, zetten we ook doelgericht en curatief sluipwespen in. We telen op kokossubstraat, wat voor ons milieu- en prijstechnisch een goede oplossing is.”

Speciallekes 

In het begin teelden Guy en Dennis gewone trostomaten, maar met de opkomst van de specialties (speciale tomaten) sprongen ze ook vrij snel op deze kar, omdat ze daar toekomst in zagen. “We noemen het nog wel specialties, maar intussen zijn snoeptomaten eigenlijk standaardtomaten geworden. Na enkele jaren minipruimtomaten te hebben verbouwd, zag ik in 2010 een opportuniteit om Coeur de Boeuf-tomaten te gaan telen.” Die hebben hun bijzondere naam – letterlijk ‘ossenhart’ – te danken aan hun vorm: sterk geribbeld met aflopende zijkanten, als een hart. “Het is een moeilijke teelt, want Coeur de Boeufs zijn heel neusrotgevoelig. Ze zijn heel gevoelig aan hoge temperaturen; bij een hittegolf kan de productie van vier à vijf weken later volledig de mist ingaan … De bekendheid van deze traditionele tomaat uit Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk groeit de laatste jaren bij ons. Intussen hebben we de teelt onder de knie. Coeur de Boeufs kleuren van binnen naar buiten. Ideaal eet je ze als ze oranje zijn, omdat ze dan hun typisch zuidelijke smaak hebben. Ze zijn zeer geschikt voor zuiderse slaatjes met mozzarella en olijfolie.”

Receptje

Zelf aan de slag met die heerlijke Coeur de Boeufs? Onderstaand receptje biedt inspiratie!

tortilla met gerookte kip

Ingrediënten

  • sjalot
  • tomaat
  • tortilla
  • gerookte kip
  • olijfolie
  • ketchup
  • tabasco (facultatief)
  • bieslook
  • avocadocrème

Aan de slag!

Snij een sjalot fijn en fruit aan in wat olijfolie. Voeg ketchup toe en meng tot een gladde massa. Pel de tomaat (dit gaat makkelijker als je ze even in heet water legt), verwijder de zaadjes, snij in blokjes en voeg toe aan de saus. Voeg voor een pittige toets nog wat tabasco toe. Besmeer de middenstrook van de tortilla met deze tomatensalsa en verdeel er de gerookte kip over. Strooi er wat gehakte bieslook over, rol op en gril op de barbecue. Snij de tortilla in dikke schijven en werk af met avocadocrème. Deze kan je zelf maken door 1 avocado, 30 g kippenfond, 30 g room, het sap van ½ limoen, peper en zout tot een gladde massa te mixen. Smakelijk!

Met dank aan Jan Van Bavel voor de tekst en Hans Haegemans voor het beeldmateriaal.