Irissen verjongen | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Irissen verjongen

Geschreven op 23 juli 2020. - Nieuws, Tuinieren
irissen verjongen

Verjong oude pollen met irissen die duidelijk niet meer zo uitbundig bloeien zoals je dat gewoon bent. Het is geen slecht idee om ze elk derde jaar uit de grond te halen, de oude delen weg te gooien en de krachtige jonge wortelstokken opnieuw te planten.

 

Het is geen ramp als je deze klus dit jaar uitstelt, volgend jaar zal je een beetje harder moeten wrikken om de wortelstokken uit de grond te halen.

 

Na de bloei

Irissen hebben een wortelstok die je net niet helemaal onder de grond steekt. Ze houden ervan dat hun wortelstokken kunnen bakken in de zomerzon. Zorg dat naburige planten de iris in de loop van het seizoen niet gaan overschaduwen.

Wortelstokken uitgraven 

Irissen verjongen is een klusje voor na de bloei. Graaf een kluit uit zonder de wortelstokken te beschadigen. Snij of breek de oude stukken van de wortelstok af. Die oude stukken zijn uitgeleefd en mogen weg. Trek voorzichtig de stukken uiteen en hou enkel de jonge delen over. Die hebben een gezond blad en een netwerk van witte wortels op de wortelstok. De rest mag naar de composthoop.

Halveer de lengte van de bladeren

Het lijkt vreselijk, maar er is een goede reden voor om het toch te doen. De wortelstok van een iris mag niet diep geplant worden en zolang ze niet stevig genoeg verankerd zijn in de grond kan de wind de planten scheef doen groeien. De helft van het blad wegknippen beperkt het vochtverlies door verdamping, dat speelt ook mee in dit seizoen. Als je dan toch bezig bent om de wortelstokken op te schonen, haal dan meteen de beschadigde of zieke bladeren weg, net zoals de resten van de uitgebloeide bloemstengels.

Herplant de jonge stukken

Het heeft weinig zin de oude uitgebluste wortelstokken opnieuw te planten. Ze mogen op de composthoop. De jonge wortelstokken die je overhoudt, moeten niet te diep in de grond gestoken worden. Slechts een deel zit ondergronds en de wortelstok wordt niet bedekt met grond en ook niet met een mulchlaag. Het bovenste deel van de wortelstok ligt graag te bakken in de zomerzon. Druk de grond goed aan rond de wortelstok zodat de plant desondanks toch overeind blijft staan en geef voorzichtig water.

Volgend jaar zullen ze veel beter bloeien

Als je irissen op dezelfde plek terug zet, maak dan van de gelegenheid gebruik om de grond te bewerken en de onkruidwortels weg te halen. Meng een portie compost en grit met de grond waarin je gaat planten. Doe dat ook als je een nieuwe plek uitkiest voor je irissen. Het mooiste effect bereik je als je groepjes maakt van dezelfde soorten en ze tegen een rustige achtergrond zet zoals een altijdgroene haag of een muur. Zolang ze maar in de volle zon staan. Onkruid rond de wortelstokken haal je manueel weg, door te schoffelen zou je de wortelstok kunnen beschadigen.