Italiaanse keuken in een gezond en trendy jasje | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Italiaanse keuken in een gezond en trendy jasje

Geschreven op 18 januari 2021. - Eten en drinken, Tuinieren

Die pure Italiaanse keuken -denk aan pasta aglio e olio of pasta pomodori- is om duimen en vingers bij af te likken. Van deze klassiekers een trendy en gezonde variant maken is poepsimpel. Met linzenpasta en postelein.

 

Postelein is een supergroente

Postelein is een wat onbekende bladgroente die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en India komt. Het is eigenlijk een vetplant waarvan het blad dikker wordt naarmate hij op een drogere of warmere plaats groeit. De postelein die we hier kweken is vaak dunner van structuur, een beetje zoals veldsla. Je kan hem soms kopen in het warenhuis, maar hebt meer kans hem te vinden bij de plaatselijke groenteboer of vers op de markt. Postelein moet snel na de oogst verwerkt worden en smaakt fris, een beetje pittig en licht zurig. Wel vrij subtiel, dus goed toepasbaar in allerhande bereidingen. Je kan hem koken, wokken, roerbakken, onder puree mengen of gewoon rauw eten. Deze supergezonde groente bevat veel vezels, mineralen, vitamines en meer omega-3 dan gelijk welke andere bladgroente.

Tip: postelein kan je gemakkelijk en snel zelf kweken. Verser kan haast niet. ’s Ochtends geoogst smaakt hij wel wat zuurder wat je vooral proeft als hij rauw wordt gegeten.

 

Linzenpasta biedt heel wat voordelen

Als fervent liefhebber van traditionele pasta ben je mogelijk niet meteen fan van linzenpasta. Een Italiaan kijkt er zelfs niet naar om. Linzenpasta smaakt een beetje zoals volkorenpasta maar heeft nog meer voordelen. Linzen zijn peulvruchten en bevatten heel wat voedingsstoffen zoals eiwit, ijzer, B-vitamines en pectine, een stof die je slechte cholesterol verlaagt. Bovendien vult linzenpasta sneller waardoor je er minder van zal eten en dus minder calorie├źn binnenkrijgt. Pastaliefhebbers met een glutenallergie zijn heel blij met deze variant die ze wel mogen eten.

Linzenspaghetti met postelein

Ingredi├źnten voor 2 personen

  • 250 g linzenpasta (of gewone pasta)
  • 200 g kerstomaatjes
  • 2 bussels postelein
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie om in te bakken
  • fijne olijfolie of koolzaadolie
  • peper en zout
  • Italiaanse kruiden
  • chilipeper (vers of gedroogd)
  • schilfers Grana Padano (of andere harde kaas)

Bereiding

Grill de pijnboompitten even in een pan met antiaanbaklaag tot ze lichtjes bruin kleuren. Zet ze even aan de kant. Spoel tomaatjes en postelein en laat goed uitlekken. Leg enkele blaadjes postelein apart voor de afwerking. Snij de postelein wat kleiner als je liever geen draden in de pasta wil. Breng water met wat zout aan de kook en kook de pasta tot hij beetgaar is. Linzenpasta gaat snel overkoken, zet het vuur zodra het water kookt op een lagere stand.

Snij de tomaatjes middendoor en de look fijn en fruit beide aan in wat olijfolie. Voeg telkens kleine porties postelein toe en roer om. Postelein gaat snel slinken en laat je best maar heel even meebakken zodat hij nog een beetje knapperig blijft. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden, versgemalen peper en zout. Mag het best pittig zijn, voeg dan ook wat chilipeper toe. Meng pasta, tomaatjes en postelein onder elkaar en verdeel over de borden. Werk af met wat fruitige olie, pijnboompitjes en geschaafde Grana Padano.
 
Buon appetito!