Menu

Terug naar Actualiteit >Is je gazon klaar voor de winter?

Geschreven op 09 oktober 2020. - Nieuws, Tuinieren
gazon onderhouden

Na de lange droge zomer heeft het gazon zich grotendeels hersteld. Al is de kans groot dat het er niet helemaal uitziet zoals je dat graag zou hebben. Tijd dus voor enkele acties die het verzwakte gazon doorheen de winter loodsen.

 

Najaarsonderhoud van het gazon

Kleine herstellingen

Kale plekken, oneffenheden en loopsporen zijn zaken die je aanpakt in het najaar.

Waar het gras niet goed groeit, ontstaan kale plekken die in een natte winter kleine waterplasjes worden. Is de droge zomer hiervan de oorzaak, dan kan je het gras helpen herstellen door bemesting. Misschien werden de plekken druk belopen? Dan moet je de grond beluchten (gaten prikken of stevig losharken) en nieuw gras inzaaien. Voor een snelle hergroei kan je het graszaad mengen met een beetje aarde en gelijkmatig verdelen over de plek. Lichtjes aanduwen en water geven.

Kleine oneffenheden veroorzaakt door wormen, mieren of mollen kan je netjes wegborstelen in het gazon. Zijn het diepere loopsporen? Dan moet je misschien aan de slag met graszoden die je elders uit de tuin weghaalt om de herstelling uit te voeren. Om die getransplanteerde zoden aan de groei te houden, moet je ze stevig aandrukken en veel water geven.

Bemesten

Het gazon bemesten moet je in dit seizoen een beetje voorzichtig doen. Het gebruik van de verkeerde samenstelling kan problemen eerder versterken dan verminderen. Gebruik een gazonmeststof met veel kalium en weinig stikstof. Want als je nu veel stikstof zou geven, dan blijft het gras doorgroeien, maar het zal ijl en gevoelig zijn voor schimmelinfecties en vorstschade. Er bestaan daarom speciale najaarsmixen voor het gazon met extra kalium. Dit voedingselement beschermt de graswortels tegen de winterkoude en geeft de grasmat een mooie donkergroene kleur.

Onkruid

Onkruid groeit vanaf het najaar ook wat langzamer. Wens je onkruid te bestrijden, doe dat in het voorjaar als die planten in volle groei zijn. Wat je wel kan doen in het najaar, is diep wortelend onkruid met de hand verwijderen.

Maaien hoeft niet meer

Maar de grasmaaier is wel toe aan zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt. Breng het toestel tijdig naar de hersteldienst, zodat het klaar staat voor actie zodra het gras begint te groeien in het voorjaar.

 

Heb je deze artikels ook al gelezen?