Menu

Terug naar Actualiteit >Je zondagse pistoletjes? Nog lekkerder met zelfgemaakt luxebeleg!

Geschreven op 11 mei 2021. - Nieuws, Eten en drinken
Het lekkerste broodbeleg? Dat maak je gewoon zelf!

Door de week heb ik niet veel meer nodig dan een goede verse boterham met kaas of hesp, of nog beter: beide samen. Soms mag het eens wat zoeter zijn, eentje met choco of confituur. Maar op zondag mag het al eens wat meer zijn. Natuurlijk zijn kaas en hesp lekker op een kraakvers pistoletje, maar vanuit de verstoog kijken de vele slaatjes, denk maar aan krabsalade, vleessalade, eiersalade, mij toch steeds verleidelijk aan.

Consulent Karen kroop in haar keuken (en in haar pen) om jou te inspireren! 

Alleen maar mayonaise?

Vaak kan ik hun lokroep weerstaan, maar niet altijd. Als ik er dan toch eens eentje mee naar huis neem, denk ik achteraf vaak: "eigenlijk is dat toch vooral veel mayonaise hé". En dat is jammer, want zelf lekkere slaatjes maken, is helemaal niet moeilijk en vraagt weinig tijd. De tijd die manlief nodig heeft om naar de bakker te gaan, is meer dan genoeg voor mij om de tafel te dekken en een lekkere tonijnsalade te maken.

Enkele snelle receptjes

Graag deel ik met jullie enkele supersnelle en eenvoudige gerechten om zelf het lekkerste beleg te maken voor op je verse pistoletjes. Of, misschien heb je binnenkort een picknick gepland? Koop dan krokant stokbrood, en beleg met een slaatje naar keuze, doe er wat rauwkost bij en je lekkere zelfgemaakte smoskes zijn zo klaar!

Mijn persoonlijke favoriet: Tonijnsalade

  • Blikje tonijn in eigen nat
  • Klein beetje mayonaise
  • Klein beetje ketchup
  • Peper en zout
  • Voor de liefhebbers: wat cayennepeper, pilipili… of eender welke pikante smaakmaker
  • Enkele kappertjes en fijngesneden augurkjes

 

 

Je merkt het al aan de ingrediënten, veel heb je niet nodig om in een handomdraai een lekkere tonijnsalade op tafel te toveren. Doe de tonijn in een kleine mengkom en maak het 'vlees' wat los. Meng er wat mayonaise en ketchup onder. Begin met een beetje, je hebt minder nodig dan je denkt. Je kan de salade zo vast of smeuïg maken als je zelf wilt. Kruid af met peper en zout en breng verder op smaak met de kappertjes en de fijngesneden augurkjes. Zelf houd ik van wat pit dus een goede snuif cayennepeper is voor mij onontbeerlijk.

Zo, je tonijnsalade is klaar. Wil je het nog sneller en eenvoudiger? Laat de kappertjes en augurkjes dan gewoon weg. Mag het voor jou wat meer zijn? Ook een fijngesneden sjalotje, een hardgekookt eitje, wat bieslook of peterselie passen perfect in een lekkere tonijnsalade.

Eiersalade

  • Enkele hardgekookte eitjes (ik gebruik er meestal 3 of 4)
  • Klein beetje mayonaise
  • Veel verse bieslook en peterselie
  • Peper en zout

Kook je eieren hard en laat ze afkoelen of koel ze af onder stromend water. Prak de eitjes in een kleine mengkom en voeg een beetje mayonaise toe. Voeg de fijngesneden bieslook en peterselie toe en kruid het geheel af met peper en zout. Zo, klaar is kees! Maar ook hier kan je naar eigen smaak (en wat je in je voorraadkast of frigo kan vinden) ingrediënten toevoegen of weglaten.

Een uitsmijtertje: humus

Humus in combinatie met dipstokjes of toastjes past voor mij perfect op een aperitiefschotel. Mijn huisgenoot smeert het al eens graag op een boterham of pistolet, maar daar kan je mij niet zo'n plezier meedoen. Omdat het hier thuis zo veelzijdig inzetbaar is (lees: veel gegeten wordt) maak ik het al eens graag zelf. Ik vind het ook de ideale manier om restjes te verwerken. Zo kan je er perfect een restje Griekse yoghurt, zongedroogde tomaatjes, spinazie… in verwerken. Heb je binnenkort plannen voor een gezellige brunch of aperitiefmoment met je eigen bubbel? Dan kan je misschien een hapjesschotel overwegen met humus. Of misschien kan het jou ook wel bekoren op een lekkere pistolet?

Humus

  • Blikje kikkererwten
  • 1 lepel tahin (sesampasta)
  • Scheutje olijfolie
  • Citroen- of limoensap van een halve citrusvrucht
  • Klein teentje look
  • Peper en zout
  • Komijn
  • Optioneel: sambal oelek, een eetlepel Griekse yoghurt, een restje zongedroogde tomaatjes, wat spinazie…

Spoel de kikkererwtjes kort in een vergiet en laat even uitleggen. Doe alle ingrediënten in een blender en maak er een gladde pasta van. Om gemakkelijk te blenden, begin je best met de lopende elementen (citroensap, olijfolie en sesampasta, eventueel Griekse yoghurt voor extra smeuïgheid). Als je geen blender hebt, kan je een staafmixer gebruiken.