Menu

Terug naar Actualiteit >Jeruzalemse artisjokken

Geschreven op 15 november 2017. - Nieuws, Tuinieren
aardpeer

Wablieft? Waarschijnlijk zegt bovenstaande benaming weinig, maar aardpeer of zonnewortel doen misschien wel een belletje rinkelen? De aardpeer is een zonnebloem die ondergrondse wortelknollen vormt. De plant heeft geen last van ziektes en kan tot 3 meter hoog uitgroeien.

 

Aardperen zijn zonnebloemen

De plant lijkt inderdaad op een grote zonnebloem, tenminste wat stengel en blad betreft. De bloem zelf is minuscuul klein in verhouding tot de omvang van de stengel. Pas als de bloemstengel afsterft, kan je de knollen oogsten. Want daar doen we het voor!

Planten

Plant aardperen in maart. Plantgoed is niet zo courant te verkrijgen, maar vraag eens rond bij enkele tuiniers in de buurt. Enkele knolletjes volstaan, want aardperen hebben een sterke neiging tot woekeren.

Verzorging

Aardperen groeien overal, ook op meer schaduwrijke plekken. Ze lijken op zonnebloemen, met een groot ruw blad en een geel bloemetje dat helaas maar klein is. In de winter moet je de stengels afknippen, anders vallen ze omver in de wind. Geef ze een plek waar niet te veel wind is en waar ze meerdere jaren kunnen blijven staan.

Oogst

Aardperen zijn een goed alternatief voor de aardappel. Ze zijn wat romig van structuur en laten geen hongergevoel na. De aard van de suikers maakt dat deze groente perfect is voor mensen met suikerziekte. Oogsten kan vanaf de eerste nachtvorst de hele winter door. Haal enkel uit de grond wat je snel gaat opeten, want aardperen bewaren niet lang. Regelmatig een portie oogsten heeft het voordeel dat de plant niet op wandel gaat in de tuin. Want elke knol die blijft zitten, is een nieuwe aardpeer voor volgend jaar. 

De teelt in het kort (heel kort zelfs)

maart knollen planten
november knollen oogsten