Menu

Terug naar Actualiteit >Jonge planten verspenen

Geschreven op 18 maart 2019. - Nieuws, Tuinieren
verspenen

Verspenen is het verplanten van jonge zaailingen naar een groter potje. Het vermijdt dat de jonge planten mekaar beconcurreren om vocht en voedingsstoffen. Want ze zijn gezaaid in een klein bakje dat snel te klein wordt als de plantjes groeien. Wanneer je niet tijdig verspeent, krijgen de jonge plantjes zieke bladeren of sterven af. 

 

Wat heb je hiervoor nodig?

Goede potgrond en een voorraad potjes die wat groter zijn. Elk plantje verzet je immers naar een apart potje.

  • Leg de juiste potten met een goede potdiameter klaar. Gebruik potjes met een diameter van zeven tot negen cm ten minste.  
  • Let er op dat je de jonge wortels niet beschadigt. Gebruik een lepeltje of houten frisco-stokje om voorzichtig tewerk te gaan. Haal de zaailingen uit de zaaigrond en plant ze onmiddellijk in de nieuwe potjes. Laat de wortels niet uitdrogen en bevochtig even indien nodig. 

Na acht tot 10 weken kan je uitplanten in volle grond. Meestal zijn we dan half mei, dan vriest het niet meer 's nachts.

 

Plastieken potjes?

Tuiniers zijn kampioenen in recycleren. Dus ook als het om een plastieken potje gaat. Met enige zorg kan je deze potjes zo lang mogelijk gebruiken en hergebruiken. Alternatieven zijn: WC rolletjes, potjes uit krantenpapier, stenen potjes, blikjes, ...

 

Goed om te weten

Sommige planten hebben geen probleem met het verspenen, andere voelen zich er helemaal niet goed bij en overleven dit proces niet of met veel moeite. 

  • Deze groenten kan je met een gerust hart verspenen: tomaat, paprika, peper, kolen, sla 
  • Deze groenten verplant je beter niet: pompoen, courgette, bonen, wortelen