Kamerplanten in het voorjaar | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Kamerplanten in het voorjaar

Geschreven op 30 maart 2020. - Nieuws, Tuinieren

Kamerplanten hebben ons nodig om tevreden en gezond te blijven. Met deze eenvoudige onderhoudstips staan je kamerplanten er altijd op hun mooist bij. Dat is niet alleen goed voor de planten, ook voor ons is het fijn als planten ons toelachen.

 

4 snelle opkikkers voor je kamerplanten

 

Knip uitgebloeide bloemstengels af

Zodra de bloei erop zit, ziet een plant er wat uitgeleefd uit met dorre stengels. Haal de bloemstengel weg, dat stimuleert de groei van nieuwe bladeren en stengels. Knip met een schone scherpe snoeischaar net boven een knop. Over enige tijd kan er zelfs een nieuwe stengel tevoorschijn komen.

Afstoffen

Planten met grote bladeren hebben daar deugd van. Op de bladeren hoopt stof op waardoor de plant moeite krijgt met het opvangen van zonlicht. Maak de bladeren schoon met een vochtige doek, werk blad per blad. Uiteraard gebruik je hierbij geen schoonmaakmiddelen, afwasmiddel of meubelwas. Regenwater volstaat.

Verwijder dode bladeren

Bruin geworden blad herstelt niet meer en moet worden verwijderd om te voorkomen dat het begint te rotten. Planten met bladeren op stelen hebben hier baat bij. Knip het dode blad bij de basis van de steel af met een schone scherpe snoeischaar. Voorkom beschadiging van gezonde stelen. Bij orchidee├źn wacht je tot je het blad met een zacht rukje van de plant kunt aftrekken, zeker niet afknippen.

Voeden en water geven

Alle kamerplanten zijn voor hun voedingsstoffen afhankelijk van wat ze krijgen via het gietwater. Gebruik voor de meeste planten een universele vloeibare mest. Kamerplanten die je houdt voor hun mooie bloei, kan je stimuleren door een kaliumrijke mest te gebruiken. Voor orchidee├źn en cactussen bestaan er speciale mengsels. Volg de instructies op de verpakking, geef voldoende water en laat je niet verleiden om te veel te geven.