Menu

Terug naar Actualiteit >Kamerplanten in de winter

Geschreven op 10 januari 2022. - Nieuws, Tuinieren

Om kamerplanten de winter door te loodsen, let je vooral op licht en temperatuur. Kamerplanten staan niet graag naast een verwarmingselement en ook niet in de koude of de tocht. Een zonnige vensterbank kan voor sommige planten ‘s winters te veel wisseling in temperatuur opleveren, wat ze niet leuk vinden.

Droge lucht 

In een verwarmde ruimte is de droge lucht vaak een bron van irritatie. Niet alleen voor onze eigen ogen, ook planten kunnen er last hebben. Als de uiteindes van de bladeren bruin verkleuren, kan dat betekenen dat er weinig vocht in de lucht zit. Zet in dat geval een schaal of dienblad met kleine steentjes en wat water onder de plant om voor de juiste luchtvochtigheid te zorgen. 

Klimaatbeheersing 

De meeste planten houden niet van grote temperatuurschommelingen. Probeer een plek in huis te vinden die past bij het eigen microklimaat van de plant en gun ‘m daar zijn vaste stek. 

Maak het je makkelijk 

Gewoon geen groene vingers? Koop een plant die niet zo veel aandacht, water en verzorging nodig heeft, zoals een vetplant of een cactus. Bijkomend voordeel: die soorten zijn op het moment helemaal hip. Leuk op een grote schaal met meerdere plantjes, als hangplant of onder een stolpje. 

De meest tropische exemplaren verkiezen een vochtige ruimte, wat je kan nabootsen door ze regelmatig te benevelen met regenwater. Zoek je nog een kamerplant die weinig licht nodig heeft? Enkele suggesties. Pannekoekplant, Bromelia, Peperonia, Tradescantia of Calathea.