Kippen los laten in de tuin | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Kippen los laten in de tuin

Geschreven op 17 januari 2021. - Nieuws, Tuinieren

Als er nagedacht wordt over het nemen van een huisdier, staan kippen staan bepaald bovenaan het keuzelijstje. Hond, kat of konijn zijn de grootste concurrenten, want ze zijn zeer aaibaar. Een kip pikt met een scherpe bek, kijkt altijd lelijk en heeft lange teennagels. En toch.  

 

Een tamme kip kan verrassend veel vriendschap geven en aanvaarden, ook al kan ze je slechts met één oog tegelijk bekijken. Ze eet voorzichtig uit de hand, laat zich met duidelijk genoegen onder de kin krabben en haar schubbige poten zijn heel warm en zacht.  

 

Zalig scharelen en zonnen 

Tijdens de wintermaanden vinden de kippen het zalig als ze de hele tuin mogen verkennen. Ze vinden er vanalles om van te smullen: regenwormen, insecten, slakkeneitjes, jong onkruid. De tuinplanten zijn op dit moment toch in winterrust, dus het kan geen kwaad als de kippen rondscharrelen. Ondertussen krabben ze hier en daar wat mos los (helaas doen ze dat niet systematisch). Ze houden ook het gras kort en zorgen voor extra bemesting. In de namiddag nemen ze vaak tijd voor een dutje, liefst in het zonnetje. Daar kiezen ze een plekje voor uit dat uit de wind is, liefst een beetje beschut tegen regen of wind. Hou wel in de gaten dat het deurtje van de kippenren niet dichtvalt bij wind of storm. Buitenslapen is in dit seizoen niet zo fijn, ook niet voor kippen. 

 

Wat bij vogelgriep? 

Sinds 1 november 2020 is er een verhoogd risico op vogelgriep en moeten alle professionele pluimveehouders hun kippen ophokken. Ook alle eigenaars van kippen worden opgeroepen om hun dieren binnen eten en drinken te geven. Zo kunnen besmette wilde vogels de ziekte niet doorgeven als ze een graantje komen meepikken.