
“Wij vertrekken steeds vanuit kansen. Bij elke activiteit stellen we ons de vraag: Sluiten we iemand uit? We werken immers met belastinggeld en het is onze plicht dat op een zinvolle manier terug te geven.” Met deze boodschap vertelde de jeugddienst van Ham over hoe zij hun speelpleinwerking steeds op een inclusieve manier organiseren en zo ook hun speeltuin inclusief maakte tijdens de inspiratiedag lokaal inclusieplan op 4 oktober . Heel inspirerend voor de inrichting van onze Plus-Plekken in Lummen en Lafelt.
Bezoekers met een kinderwagen of rolstoel, minder mobiele personen, slechtzienden … iedereen raakt vlot in speeltuin ’t Vlietje in Ham.
Inclusief speeltoestel
Het speeltoestel is voor meer dan de helft rolstoeltoegankelijk. In het toestel vinden we klimbeugels waar kinderen zich aan kunnen optrekken om overal in het toestel te raken. Er is een spreekbuis van meer dan 20 meter en verschillende voel- en speelwanden. Een hoge schuifaf, klimwanden en een wiebelbrug zorgen voor uitdaging. Een dubbele lage schuifaf laat kinderen toe om samen met hun begeleider naar beneden te glijden. Het toestel heeft daarnaast ook stilteplekken om wat tot rust te komen.
Kleuterspeelzone
In de kleuterspeelzone worden we echte piraten op een nieuw schip. Dit schip is rolstoeltoegankelijk en uitgerust met klimnetten en lignetten. Onder het schip is een prikkelarme ruimte waar de zeemannen en -vrouwen even op adem kunnen komen.
Inclusiepad
Er wordt een mooie verbinding gemaakt met het inclusiepad. Men passeert een zandstraat, waar kinderen in een rolstoel samen met andere kinderen kunnen spelen.
Met het pad en de nieuwe speeltoestellen wil de gemeente kansen geven aan iedereen. ’t Vlietje richt zich dankzij deze uitbreiding naar alle kinderen, met / zonder beperking / extra noden. Iedereen kan en mag hier samen spelen. Ook oma en opa, mama’s papa’s, kunnen vlot meekomen met hun kleine spruit. Het hele speelterrein is makkelijk toegankelijk met een brede pad van 1m80. Er zijn geen bochten van meer dan 45 graden in het pad en alle obstakels liggen volledig naast het pad. De slechtziende bezoeker komt hier geen onverwachte obstakels tegen. Naast de zitbanken zijn verharde plaatsen voorzien voor de rolstoel of kinderwagen.
Picknickzone
In de inclusieve picknickzone legt de gemeente Ham de nadruk op ontmoeting. De ronde banken maken iedereen gelijk aan tafel. Ook het kindje in de rolstoel maakt deel uit van de kring. De ronde tafels met een opening in het midden maken ook dat een tafel niet snel als “bezet” wordt gezien. Je schuift aan en voor je het weet sla je een babbeltje met de persoon tegenover je.
Joachim, John en Jurn gaven op het einde van hun uiteenzetting ook nog enkele concrete tips om een speelplein inclusief te maken.
- Zorg voor een pad zonder scherpe bochten. Een hoek van 45° is ideaal.
- Zand is een no go voor een rolstoel
- Te veel kleuren zorgt voor overprikkeling
- Zorg voor stilteplekken
- Gebruik grote tegels als ondergrond van de banken. Dat vergt niet alleen minder onderhoud, maar geeft ook de mogelijkheid om naast de bank voldoende plaats te voorzien om met de rolstoel te staan.
- Werk borduren weg.
Meer info? Neem contact op met Jochim Noels, Jochim.noels@ham.be