Menu

Terug naar Actualiteit >Kleur in je tuin met Heuchera

Geschreven op 21 augustus 2021. - Nieuws, Tuinieren
heuchera

Niet alle kleur in de tuin hoeft van de bloemen te komen. Heuchera's zijn lage bodembedekkers die je in de tuin haalt voor zijn vele bladkleuren. Je zou haast vergeten dat ze ook nog heel subtiel bloeien, goed winterhard zijn en soms zelfs 'groen' blijven in de winter.  

 

Zijn er nog bloemen nodig? 

Iets wat je beslist moet doen: bezoek een heucherakweker. Dat overtuigt meteen dat bloemen niet altijd nodig zijn om kleur te brengen in je tuin. Je ontdekt een parade van geweldige kleuren. Het is moeilijk kiezen uit een palet van bleekgeel, via caramel en groen, tot donkerpaars. Om maar te zwijgen over alle mogelijke variaties met gekleurde nerven en/of gerafelde bladranden. 

De namen van de heuchera's zeggen al veel over de kleur. 'Berry Smoothie' heeft bladeren in een rodebessenkleur. Bij 'Tiramisu' ligt er een bruinachtige poederschaduw over het geelgroene blad. Voor een donkere mokkakleur kies je 'Mochia'. 'Plum Royale', dat doet denken aan paars met donkere nerven. 'Blackout' is zo donkerpaars dat het bijna zwart lijkt. En een populair dessert levert niet voor niets zijn naam aan een plant met een mengeling van lichte en donkere blaadjes in flancaramel-achtige tint: 'Creme brulĂ©e' voor in je tuin. 

Zet lichte kleuren op een donkere plek 

Er zijn Heuchera's voor in de zon en voor op schaduwplekken. Hoe lichter het blad, hoe beter ze de schaduw verdragen. Ook de soorten met gekleurde nerven komen levendiger tot uiting indien ze niet te veel zon krijgen. In de volle zon komen de donkere kleuren dan weer beter tot hun recht. Want in de schaduw zie je een donkerpaarse plant nauwelijks staan. 

Tips voor in de tuin 

  • Heuchera's mag je niet te diep planten. Het groeipunt van de bladeren moet boven de grond blijven. Anders rotten de planten makkelijk weg, zeker in een natte grond.
  • Voeg bij het planten extra compost toe. 
  • Heuchera's doen het ook goed in potten en bakken. Laat ze niet uitdrogen. 
  • Haal twee keer per jaar de lelijke bladeren weg, in maart en in augustus. 
  • Heuchera's hebben de neiging om uit de grond te groeien, hou de planten gezond door ze om de twee jaar in stukken te verdelen en de jongste planten weer vaster in de grond te zetten. Zo blijven je planten sterk doorgroeien.