Menu

Terug naar Actualiteit >Klimaatactie! Stem voor een goed idee

Geschreven op 31 juli 2021. - Nieuws, Tuinieren

Het Europese beleid staat soms dichter bij ons dan we denken. Dat bewijzen een broer en zus met hun groendaken-idee. Ze trekken het Europees burgerinitiatief ‘Green Garden Roof Tops’. Wil je meer platte daken in het groen zetten? Steun dan hun voorstel.

 

Een oplossing voor welk probleem?

Je kent ze wel, de grote winkelboulevards. Doorgaans zijn ze allerminst mooi ingeplant. Maar ze zijn wel handig en aanlokkelijk om er te gaan shoppen. Als je de voorgevels passeert en even om het hoekje kijkt, blijkt de rest van het gebouw niet de minste aantrekkelijkheid te hebben met wanden in beton of metaal. En dan heb je het dak nog niet bekeken. Vierkante meters metaal, pvc, asfalt of EPDM. Plat en nutteloos. En zo zijn er veel daken in Vlaanderen.

Een burgerinitiatief wordt nieuw beleid

In het EU-beleid krijgen burgers meer inspraak. Althans op die punten met een invloed op ons dagelijkse leven. Een goed idee is welkom bij het Europees burgerinitiatief, een platform van de Europese commissie. Als het voldoet aan de vereisten, wordt je initiatief geregistreerd en kan je handtekeningen verzamelen. Met 1 miljoen handtekeningen uit zeven lidstaten wordt de Europese Commissie gevraagd een nieuwe wet voor te stellen op basis van jouw idee. Spannend toch!

Platte daken worden groene daken

Terug naar broer en zus. Ze vinden dat de platte daken van fabrieksgebouwen en winkels een betere bestemming kunnen krijgen door er een groen dak van te maken. Het oogt in eerste instantie mooi, ook al zie je dat enkel vanop een hoogte. Een groen dak helpt een gebouw koelen en dat is mooi meegenomen in een hete zomer. Bij hevige regenbuien helpt een groendak om het neerslagwater vertraagd af te voeren, zodat rioleringen niet overbelast worden. Op hun website lees je nog meer voordelen van groene daken.

Wil je aan de slag?

Wil je hun initiatief steunen, breng dan je online stem uit.

Heb jij een goed idee voor vernieuwend beleid? Of wil je gewoon meer weten over het Europese burgerinitaitef? Alle info vind je hier