Menu

Terug naar Actualiteit >Klimaatverandering grote vijand in de Filipijnen

Geschreven op 08 mei 2019. - Nieuws, Noord-Zuid
 

“Al vanaf de eerste stappen op Filipijnse bodem, met de actieve vulkaan Mount Mayon op de achtergrond, worden we met onze neus op de feiten gedrukt. Natuurrampen maken onlosmakelijk deel uit van het leven van de Filipino’s. In Vlaanderen genoten we dit najaar van enkele late zomerse dagen. In de Filipijnen zien ze de andere kant van de medaille. Als gevolg van de klimaatverandering veranderen ook in de Filipijnen de seizoenen. Het regent in het droge seizoen en het kan weken droog zijn in het regenseizoen. Versterkte tyfoons veroorzaken veel menselijk leed. En dan spreken we nog niet over de onvoorspelbare aard- of zeebevingen en de tsunami’s die daarmee gepaard gaan. Trias helpt Filipijnse boeren en ondernemers om zich te wapenen tegen deze verwoestende krachten, die in een vingerknip hele bedrijven van de kaart kunnen vegen. Je kunt je niet voorbereiden op windsnelheden van 250 km/uur, maar wel op minder hevige tyfoons. Trias leert coƶperaties hoe zij zichzelf en hun leden-landbouwers zo veel en zo goed mogelijk kunnen indekken. De bestuurders krijgen een cursus ‘Disaster Risk Reduction and Climate Adaptation Management.’ Hoe kan je risico’s herkennen, maar ook gevoelige plekken inventariseren en versterken? Hoe kan je je bedrijf aanpassen aan de klimaatverandering? Door weerberichten op te volgen, teelten te spreiden, tijdig te voorzien in afwatering en dieren in veiligheid te brengen. Zo’n risicobeheercursus zou ook bij ons niet misstaan." 

Trias in de Filipijnen

Ben je nieuwsgierig naar de projecten die Trias steunt in de Filipijnen? Lees dan wat meer over de studiereis die Ann Van Loock van Landelijke Gilden en Jacques Van Outryve, landbouwjournalist, maakten naar de Filipijnen.

Belevingsreis Filipijnen

In 2020 organiseren Landelijke Gilden en Trias een belevingsreis naar de Filipijnen. De reis zal plaatsvinden in het voorjaar van 2020 (eind april, begin mei).