Koken met de polderpatat | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Koken met de polderpatat

Geschreven op 30 mei 2016. - Nieuws, Eten en drinken
Koken met de polderaardappelen

Wat is er zo speciaal aan polderaardappelen? Is dat een speciaal ras dat je enkel in de Polderstreek kan vinden? Wij gingen langs bij Luc en Katrien Adriaenssens-Sys, op zoek naar het geheim achter de ‘polderpatat’.

 

Akkerbouwbedrijf en hoevewinkel Luc en Katrien Adriaenssens-Sys

 

Op bezoek bij Luc en Katrien

Luc en Katrien wonen in Bredene. Zij hebben een akkerbouwbedrijf en hoevewinkel. Ze hebben zich in 1995 meer toegelegd op hoeveverkoop, waardoor ze toen zeker pioniers waren op dat vlak. Ondertussen is de hoevewinkel uitgegroeid tot een volwaardige groente- en fruitwinkel, mét polderaardappelen uiteraard!

 

Het geheim van de polderpatat

Polderaardappelen zijn geen ras, maar de aardappelen die in de polders worden geteeld. Ze hebben enkele opvallende eigenschappen. In het voorjaar warmen de gronden van de polders trager op waardoor de aardappelen ook trager groeien. Die langere groei zorgt voor een andere, vollere smaak. De aardappelen zijn wat dichter van structuur en langer houdbaar. Typisch aan de poldergrond is de kleine korrel. Deze grond houdt het water beter vast, wat een voordeel is bij warm weer maar wel nadelig als het langdurig nat is.

Het verhaal van de aardappel begint in Zuid-Amerika. Voor de Inca’s vormden aardappelen het basisvoedsel, samen met maïs en bonen. In het midden van de zestiende eeuw overspoelden Spaanse veroveraars het huidige Peru en Chili op zoek naar goud en zilver. Ze vonden ook de aardappel en brachten hem mee naar Europa. Vanuit het zuiden van Europa maakte de aardappel langzaam maar zeker opmars naar het noorden. Uiteindelijk verspreidde de knol zich over heel Europa.

Aardappelen behoren tot de familie van de giftige nachtschaden. In de knollen komt dit gif niet voor, wel in alle groene delen van de plant. Daarom bewaar je aardappelen in het donker. Zo voorkom je dat de knollen groen verkleuren door het zonlicht.
 

Echt waar!

 • De friet bestaat sinds 1680. In die tijd aten de arme inwoners van Namen, Andenne en Dinant kleine visjes die ze frituurden voor een betere smaak. Als het water in de winter bevroor en het te gevaarlijk werd om te vissen, sneden ze aardappelen in de vorm van visjes die ze frituurden. Zo werd de friet geboren.
 • Chips ontstond in 1853 in de Amerikaanse stad Saratoga. Op een dag bestelde een scheeps- en spoorwegindustriemagnaat een stuk vlees met frietjes. Omdat hij ze te dik vond, stuurde hij ze terug naar de keuken. De eigenaar liet zich niet van de wijs brengen en wilde de man een lesje leren. Hij sneed de aardappelen in flinterdunne schijfjes en dompelde ze in kokende olie. De kelner schotelde de ‘potato chips’ voor en ze werden gesmaakt!

 


Koken en genieten

Aardappel gevuld met garnalenAardappel gevuld met garnalen
(voor 4 personen)

Ingrediënten

 • 4 middelgrote vastkokende polderaardappelen
 • 1 pot zure room
 • bundeltje bieslook
 • 250 à 300 g ongepelde grijze garnalen
 • citroensap
 • peper en zout

Het recept

 1. Laat de goed gewassen aardappelen in de schil koken tot ze gaar zijn.
 2. Snipper de bieslook fijn en doe er de room en de gepelde garnalen bij.
 3. Kruid met peper en zout en enkele druppels citroensap.
 4. Snijd de bovenste zijde van de aardappel en hol de aardappel voorzichtig met een koffielepel uit. Zorg dat de schil voldoende dik blijft.
 5. Meng wat uit de aardappel komt met de zure room en de andere ingrediënten.
 6. Vul de aardappel opnieuw met het mengsel en versier met enkele takjes bieslook.

Smakelijk!

>> Ontdek ook onze andere artikels over eten en drinken