Kom gerust genieten, maar blijf uit de bieten! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Kom gerust genieten, maar blijf uit de bieten!

Geschreven op 14 juli 2020. - Nieuws, Fietsen en wandelen, Landbouw
ik blijf op het pad tijdens het wandelen en fietsen op het platteland

Dat wandelen op het platteland fijn is, hoeven we je niet te vertellen. Je geniet er niet alleen van de natuur, maar ook van de prachtige landschappen, waar de landbouw door de eeuwen heen vaak z'n stempel heeft op gedrukt. 

 

 

 

Respect voor gewas en dier

Dwars doorheen dit landschap gaan lopen, door velden en weiden heen, is echter geen goed idee. De gewassen zijn hier niet op voorzien en in de weilanden, stoor je de dieren. Da's niet alleen nadelig voor deze dieren, maar bovendien ook gevaarlijk. Koeien, en zeker stieren, zijn niet altijd gediend met onbekende passanten. 

Land- en tuinbouwers vragen dan ook eerbied voor hun broodwinning. Je respect tonen? Dat doe je door op de wegen of paden te blijven! De boer deelt deze mooie landbouwwegen en de vele voetpaden, zoals de kerkwegjes), graag met jou. Zo geniet je niet alleen van hun kwalitatieve producten op je bord, maar ook van de groei en bloei van deze producten. 

Teeltvrije stroken 

Laat je onderweg ook niet verleiden om over een strook gras of bloemen tussen de velden te lopen. Hoe verleidelijk het ook lijkt om op die manier een stukje af te snijden of om te poseren tussen die kleurrijke bloemen, een goed idee is het niet. Deze stroken maken vaak deel uit van een beheersovereenkomst. Dit houdt in dat de boer subsidie krijgt om met deze teeltvrije strook bij te dragen aan de biodiversiteit. De stroken worden dan ook vaak gebruikt door heel wat dieren die er broeden of hun jongen verbergen. Dat wil je toch niet verstoren door hierdoor te wandelen of bloemen te plukken? 

Moraal van het verhaal? Toon respect op het platteland en hou het voor iedereen plezant!