Menu

Terug naar Actualiteit >Kruidenproevertjes van herborist Antoine Maes

Geschreven op 01 oktober 2017. - Nieuws, Eten en drinken
Antoine Maes op het Cera City Festival

Herborist Antoine Maes serveert gezonde hapjes en drankjes op het Cera City Festival.

 

 

 

 

Havermoutkoekjes of studentenkoekjes

Ingrediënten

 • 300 g bakboter
 • ½ kg havermoutvlokken
 • 4 eieren
 • 300 g suiker
 • 200 g bloem
 • 2 kl bakpoeder
 • gedroogde kruiden

 

 1. Laat 300 g bakboter smelten in een grote kookpot.
 2. Doe er een 1/2 kg havermoutvlokken bij.
 3. Laat 1 min op het vuur staan terwijl je met een houten lepel roert.
 4. Neem dan van het vuur.
 5. Mix in een kom 4 hele eieren met 300 g suiker.
 6. Weeg 200 g bloem af en doe er 2 kl bakpoeder bij.
 7. Roer het eiermengsel met de houten lepel onder de havermout.
 8. Voeg er nadien de bloem bij.
 9. Roer er dan nog 2 kl gedroogde goudsbloem, brandnetel, lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaadjes en gedroogde vlierbessen of –bloemen bij.
 10. Leg bakpapier op de bakplaat en maak met behulp van 2 koffielepeltjes kleine deegbolletjes.
 11. Leg ze op 3 cm afstand van elkaar op rijtjes.
 12. Bak ze minimum op 180°C gedurende 20 min.

Wie regelmatig havermout eet, wordt minder snel moe en het uithoudings- en concentratie-vermogen gaan er zienderogen op vooruit. Bovendien krijgt het bloed nog een opknapbeurt door het ijzer en het calcium en havermout zorgt ervoor dat afvalstoffen beter afgevoerd worden.


Jenever met saliesiroop

Ingrediënten

 • verse salieblaadjes
 • water
 • ½ kg rietsuiker
 • 1 citroen
 • jenever
 1. Overgiet verse salieblaadjes met kokend water.
 2. Laat een nacht staan en zeef.
 3. Neem 1 liter van het aftreksel, doe er ½ kg rietsuiker bij en het sap van 1 citroen.
 4. Breng alles aan de kook en laat afkoelen.
 5. Voeg er eenzelfde hoeveelheid jenever bij.

Salie is een geneeskrachtig keukenkruid dat regelmatig gebruikt wordt in huishoudens. Het verbetert de spijsvertering, de gemoedstoestand, bestrijdt infecties, verwijdert toxines uit het lichaam … Salie bezit zoveel deugden dat men destijds zei dat geen enkel mens die salie in z’n tuin had staan, zou kunnen sterven!


Appelazijn-honingdrankje

Los 2 theelepels appelazijn en 2 theelepels honing op in een glas lauw water.

In dit drankje worden de werkzame stoffen van appel gecombineerd met die van azijnzuur en die van honing.

 • De pectine die in appels voorkomt, kan tot 90% door de darmbacteriën verteerd worden. Daarbij ontstaan o.a. vetzuren waarmee de goede bacteriën zich kunnen voeden. Bij ontstekingen ontplooien de pectines een beschermende werking op het darmslijmvlies. Pectine werkt in de darm als een zwam die de gifstoffen opzuigt. Het drankje heeft een bloedreinigende werking.
 • Azijnzuur werkt desinfecterend en remt de vermeerdering van ziekteverwekkers in de darm. Honing verrijkt de drank met tal van organische zuren (appelzuur, azijnzuur, boterzuur, gluconzuur, melkzuur, mierenzuur, oxaalzuur, wijnsteenzuur …). Deze zuren wakkeren de stofwisseling aan en verbeteren het zuurmilieu in de darmen.


Kruiden-boekweitpannenkoek (voor 6 pannenkoeken)

Ingrediënten

 • 400 ml melk
 • 100 ml water
 • 6 el boekweit
 • 1 ei
 • zout
 • olijfolie
 • verse kruiden
 1. Doe in een pot met lip 400 ml melk, 100 ml water, 6 eetlepels boekweit, 1 ei, een snuifje zout en een scheutje olijfolie en mix het beslag.
 2. Voeg de volgende gewassen kruiden toe aan het beslag: paardenbloemblaadjes, blaadjes van duizendblad, smalle weegbree, één jong takje boerenwormkruid en 2 blaadjes salie. Naar smaak kan je aanvullen met brandnetelblaadjes, berkenblaadjes, bijvoetblaadjes, hondsdraf, sjalottenpijpjes, een weinig koriander, zevenblad, peterselie, kervel of goudsbloemen.
 3. Mix het beslag en de kruiden goed en laat indien mogelijk een uur rusten. Het wordt een slijmerig deeg.
 4. Bak de pannenkoeken lichtbruin zoals elke andere pannenkoek. Indien gewenst kan je vooraf een fijngesnipperde ajuin, sjalot of teentje knoflook aanstoven en toevoegen aan het beslag. Vroeger deed men ook spek in deze pannenkoek.

De kruiden-boekweitpannenkoek wordt opgediend met siroop of met gelei van kweepeer of vlierbloesem.


Thee voor beginnende verkoudheden of griep

Een infuus van gelijke delen linde, vlierbloesem en kamille vormt een prima thee tegen verkoudheid en helpt bij grieperigheid.

Vlierbloesem en lindebloesem worden bijna altijd samen gebruikt. Dit zijn uitstekende geneesmiddelen bij verkoudheden: zij versterken het afweersysteem, bevorderen het transpireren én stimuleren de werking van het spijsverteringskanaal. Zoet de thee met honing en voeg een schijfje citroen toe. Drink zo heet mogelijk. Deze thee is ook uitstekend voor kinderen.

Linde levert een lekkere thee op die in geur en smaak met honing overeenkomt.

 • Het helpt bij koude rillingen en verkoudheden. Vandaar dat het een goed vervangmiddel is voor aspirine, ook omdat het hoeststillend en zweetopwekkend werkt wat de koorts doet  dalen.
 • Linde kalmeert de zenuwen, brengt krampen tot bedaren, bevordert de spijsvertering en zorgt voor een verkwikkende slaap.

Vroeger dronk men ’s avonds lindethee als men rillerig was en goed wou kunnen slapen.

Van gewone vlier zegt men dat het goed is tegen de hoest en helpt om de winter goed door te komen. Vlier verhoogt de weerstand, heeft een antivirale werking, is hoestwerend (op niveau van CZS) en zweetdrijvend en daardoor koortswerend. Het lost slijmen op en bevordert het ophoesten van slijmen. Het heeft een diuretische werking, is bloedzuiverend en de thee bevordert een goede nachtrust.

 

 

 

Ben je lid Landelijke Gilden en wil je gerichte informatie ontvangen over het aanbod en de activiteiten rond ‘Eten en drinken’ in onze maandelijkse nieuwsbrief? Geef dit interessegebied dan door via landelijkegilden.be/mijn-lg/registratie