Kuipplanten voeden | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Kuipplanten voeden

Geschreven op 07 augustus 2020. - Nieuws, Tuinieren

Planten in pot zijn beperkt in hun zoektocht naar vocht en voedingsstoffen. Ze moeten het doen met wat in de pot zit en daar zorgt de tuinier voor. Tijdens de zomermaanden, mag je bij de wekelijkse gietbeurt telkens een scheutje plantenvoeding toevoegen.

 

5 tips voor potten

Hoeveel voedingsstoffen een plant nodig heeft, hangt af van de soort en de snelheid waarmee ze groeien. Grote planten hebben meer behoefte dan kleine planten.

Beter te weinig dan te veel

Geef je een sterke dosis om er in een keer vanaf te zijn, dan kan het gebeuren dat de zoutconcentratie in de potgrond plots en sterke stijgt. Het gevolg daarvan is dat het water uit de plant onttrokken wordt, terwijl het net de bedoeling wat dat de plantenwortels dit voedingsrijke water zouden opnemen. Om die reden is het ook aan te raden om vaker meststoffen te geven verspreid over het groeiseizoen maar niet in hoge dosis.

Volg het advies van de producent

Op de verpakking staat het advies van de producent vermeld, volg dat op. Als algemene regel kan je eens om de veertien dagen bemesten als de planten in volle groei zijn. Kweek je groenten in potten en zijn die stevig aan de groei, dan mag je dat ritme opdrijven tot een wekelijks gietbeurt.

Gebruik vloeibare meststof

Bij het gebruik van vaste meststoffen in poeder of korrelvorm is het risico groter dat potten en bakken overbemest worden. Dat is schadelijk voor de plantenwortels. Gebruik een meststof met veel stikstof (N) voor bladrijke planten. Haal voor bloeiende planten een tomatenmeststof in huis. Planten in potten en bakken moet je toch regelmatig water geven, dus is het bemesten geen afzonderlijke bezigheid. Geef bij het bemesten je planten even veel water zoals je dat zou doen met een gewone gietbeurt.

Verdun vloeibare meststoffen

Uiteraard is het niet de bedoeling dat de vloeibare meststof zo uit de flacon bij de planten gegoten wordt. Op de verpakking staat duidelijk vermeld hoeveel vloeistof je mag gebruiken voor een bepaalde hoeveelheid water. Weet jij hoeveel liter water in je gieter kan? Even testen dus. De dop van de flacon heeft maatstreepjes om de juiste hoeveelheid af te meten. Het is handig om dat ene streepje op de dop te markeren dat de hoeveelheid aangeeft die past bij jouw gieter. Met een watervaste stift is dat streepje de hele zomer lang je gids.

Soms liever geen meststoffen geven

Als de wortels van planten beschadigd zijn, is het geen goed idee de plant voedingsstoffen te geven. De zouten in de meststof zouden de wortels nog meer stress bezorgen. Geef gewoon water tot de toestand weer normaal is, dan pas mag je bemesten. Ook als de pot helemaal uitgedroogd is, doe je beter geen meststoffen in het gietwater maar laat je eerst de kluit gewoon water opzuigen tot de grond weer voldoende vochtig is om de voedingsstoffen op te nemen en door te geven aan de plant.