Menu

Terug naar Actualiteit >Kweeperengelei vol aroma

Geschreven op 23 oktober 2020. - Nieuws, Eten en drinken, Tuinieren

De kweepeer is een harde vrucht waar je de tanden beter niet in zet. Maar om gelei te maken is hij perfect. Hiervoor heb je immers enkel het sap nodig. Rita Embrechts deelt haar aanpak en techniek om deze heerlijke gelei te maken.

 

Het geheim: eerst invriezen

Een gouden tip die altijd werkt is de kweeperen eerst in te vriezen. Als je ze nadien laat ontdooien krijg je een zachte peer die je gemakkelijk kan snijden. Vergeet zeker niet de peren te wassen en met een zachte doek droog te wrijven. De donsachtige haartjes zijn dan meteen verdwenen.
Na het ontdooien (reken op minstens 24 uur) perst Rita de stukjes kweepeer via een ouderwetse druivenpers. De meeste mensen hebben echter geen druivenpers en kunnen als volgt te werk gaan. Doe de in stukken gesneden kweeperen in een kookpot en voeg water toe tot de vruchten onder water staan. Breng ze zachtjes aan de kook en laat ze koken tot ze volledig zacht zijn. Vervolgens zet je het vuur uit en laat je de peren in de afgesloten pot een nacht rusten. Leg een neteldoek in een vergiet en zet het boven een grote kom. Giet het kweeperenmengsel door doek en vergiet en laat het goed uitdruipen. Tracht zoveel mogelijk sap uit de peren te recupereren.
 

Kruiden geven extra aroma

Giet het opgevangen vocht van de kweeperen in een maatbeker en bepaal hoeveel suiker je nodig hebt om gelei te maken. Voor elke liter sap dien je 1 kg suiker (of 1 zakje pec-plus) toe te voegen. Voeg per liter kweeperensap nog 60 ml citroensap en een handvol muntblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook en volg de aanwijzingen op de verpakking van de geleisuiker. Vul de gesteriliseerde potten zo hoog mogelijk met de hete gelei. Gebruik gemakshalve een trechter om morsen te voorkomen. Steek in elke pot nog een takje rozemarijn voor het heerlijke aroma. Sluit de potten onmiddellijk en zet ze 5 minuten omgekeerd op tafel. Draai ze na 5 minuten terug om en laat afkoelen.
 
 
 
Smakelijk! Geniet van deze bijzondere gelei van een bijzondere vrucht!