La Petite Ardennaise | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >La Petite Ardennaise

Geschreven op 11 juni 2020. - Tuinieren

Guy en Danielle uit Kiewit zijn de trotse eigenaars van een verzorgde tuin met een grote collectie rozen maar ook een bosachtig, schaduwrijk deel. De naam van de tuin zegt alles: Welkom in La Petite Ardennaise.

 

 

Vanwaar jullie passie voor tuinieren?

Graag tuinieren is iets wat je van nature uit hebt maar de echte passie is bij deze tuineigenaars op latere leeftijd gegroeid. Door allerhande sportactiviteiten verbleven Guy en Danielle vroeger vaak in de Ardennen waar ze inspiratie opdeden voor hun tuin. In 1992 werd met de aanleg begonnen. Daniëlle geeft aan dat ze met groene vingers is geboren. Ze zijn met een paar plantjes gestart en zo geleidelijk aan uitgebreid.  In 2011 hebben ze voor het eerst deelgenomen aan Open tuinen van Landelijke Gilden. Uiteraard kruipt er heel wat werk in het onderhoud van deze tuin. In het hoogseizoen zijn ze hier toch ettelijke uren per dag mee bezig, maar ze doen om iets op te steken. Uit de ervaring van andere tuineigenaars kan je veel bijleren. Guy heeft intussen een enorme plantenkennis vergaard wat toch wel goed van pas komt. Wie zijn planten echt kent en voldoende ervaring heeft kan ze op de juiste plaats zetten.

Lievelingsplekje

Guy en Danielle hebben niet echt een favoriete plek want er zijn zoveel mooie hoekjes. Aan de vijver zitten ze heel graag maar zeker ook op het terras waar ze ’s avonds een mooi overzicht op heel de tuin hebben.

Ieder zijn favoriete plant

Voor Danielle zijn dat de rozen omdat ze zelf erg romantisch is ingesteld. Bovendien is de roos koningin van de bloemen. Deze dien je als dusdanig te behandelen.
Guy’s favoriet is de Camellia. Dit is een Oosterse roos die je in diverse vormen en schakeringen aantreft. Vooral de cultuur van de bloem is enorm fascinerend, de bloem moet exact 100 stuifmeeldraadjes hebben. Doe je de test?  

Is de tuin toekomst-proof?

Bewatering heb je nodig en zal je altijd nodig blijven hebben. In deze tuin wordt onkruid voorkomen door een deklaag te leggen die bovendien de verdamping tegengaat. Elke tuinliefhebber kan zelf een deklaag maken door onkruidvrij plantenafval te hakselen en te vermengen met compost. Deze laag geeft voeding aan de bodem en houdt de grond vochtig. Extreem lange periodes van droogte overbruggen is echter niet eenvoudig. Ook niet in La Petite Ardenaisse.