Menu

Terug naar Actualiteit >Laat het oogsten aan wie zaaide!

Geschreven op 08 september 2021. - Nieuws, Eten en drinken, Landbouw

Ooit al gehoord van moeskopperij? Neen? Geen probleem! Het is immers een term die bij veel mensen niet echt vertrouwd in de oren klinkt. Het fenomeen erachter zal wel een belletje doen rinkelen: moeskopperij is immers het (stiekem) meenemen van producten uit het veld of uit de boomgaard. 

 

Vele kleintjes... 

Het komt best vaak voor: mensen passeren door pakweg het prachtige Haspengouwse landschap langs boomgaarden waar de kersen, appelen of peren rijp aan de bomen hangen. Onder het motto "eentje kan toch geen kwaad, er zijn er genoeg", wordt dan wel eens een vrucht van de boom getrokken. Maar als je weet dat er vaak duizenden mensen per dag op die plek passeren, waarvan er vele redeneren dat "eentje geen kwaad kan", dan spreken we al gauw over enkele kilo's. Oeps! 

PS Hetzelfde geldt trouwens voor groenten op het veld. Ook aardappelen, bieten, kolen, maïskolven en andere gewassen, laat je dus best netjes staan! 

Wat mag dan wel? 

Is de landbouwer in de buurt? Vraag dan aan de boer of fruitteler of het mag en hoeveel het moet kosten. Of koop de verse oogst in de winkel. Let op Belgische herkomst bij aankoop van groenten of fruit, en geniet zo op legale wijze van het beste wat onze landbouw te bieden heeft. 

Grote fan van "recht van 't veld"? Veel landbouwbedrijven hebben een hoevewinkeltje waar je terecht kan voor verse producten. Of misschien is een plukboerderij wel iets voor jou? Voor een bepaald bedrag per jaar of per maand, kan je op regelmatige basis jouw portie fruit en groenten recht van het veld gaan halen! 

Wel een uitzondering? Resten die achterblijven na de oogst. Een (oud) artikel van het veldwetboek laat immers toe dat bejaarden, vrouwen, kinderen tot 12 jaar en gebrekkigen de achtergebleven resten mogen verzamelen.

Het exacte artikel luidt: Alleen bejaarden, gebrekkigen, vrouwen en kinderen beneden twaalf jaar mogen van zonsopgang tot zonsondergang aren lezen en naharken in de plaatsen waar zulks gebruikelijk is en slechts in niet-omheinde, op het grondgebied van hun gemeente gelegen velden waar de oogst geheel ingezameld en weggehaald is. Aren lezen mag slechts met de hand geschieden; naharken met behulp van een hark met ijzeren tanden is verboden.

Moraal van het verhaal? Toon respect op het platteland en hou het voor iedereen plezant!