Menu

Terug naar Actualiteit >Land- en tuinbouwers dragen hun steentje bij

Geschreven op 01 april 2020. - Nieuws, Landbouw

Dat onze landbouwers creatief zijn, bewezen ze al verschillende keren. Ook nu in volle coronacrisis kunnen we rekenen op onze land- en tuinbouwers en zoeken zij naar alternatieven om te zorgen voor gezond en lokaal voedsel. Hieronder vind je een greep uit de vele initiatieven. Wij zijn #boerentrots op ze allemaal!

De supermarkt of winkel is niet de enige plaats waar je groenten en fruit kan kopen. In deze coronatijd ontdekken veel mensen de verschillende hoevewinkels en thuisverkooppunten waar land- en tuinbouwers hun producten verkopen. Klanten kopen rechtstreeks in de winkel of aan de automaat, bestellen via een webshop of kunnen zelfs hun producten afhalen via een drive-in waarbij mensen niet meer uit hun wagen moeten stappen.  Dat gebeurt zo in Herk-de-Stad bij de familie Mechelmans of in Melkwezer bij ‘Van het Lindeveld’ van de familie Bottu. Ben je benieuwd of er ook in jouw buurt land- of tuinbouwers thuisverkoop doen of hoevewinkels zijn? Kijk dan zeker eens op de website van Recht van bij de Boer

Onze siertelers zijn ook creatief. Zo zetten ze de hulpverleners letterlijk in de bloemetjes. Op de campussen van het AZ Turnhout werden meer dan 1200 bloemen geleverd dankzij de actie ‘Flower Boost Challenge’ waarbij bedrijven bloemen kopen voor klanten of mensen uit de zorgsector. Er zijn ook initiatieven waarbij een aantal siertelers de handen in mekaar hebben geslagen en een gezamenlijke webshop op poten hebben gezet. Op die manier willen ze een oplossing vinden voor het wegvallen van leveringen aan de veilingen.  Wil je graag een mooie bloemetje of plant in huis? Bezoek dan zeker Groen van bij ons

De hulpverleners hebben de extra vitamines nu meer dan ooit nodig. Fruitsnacks uit Nieuwerkerken verdeelt normaal gezien fruitmanden aan bedrijven, maar die zijn dicht door de coronacrisis. Zaakvoerder Karel Paesmans stelde aan die bedrijven voor om de manden weg te schenken aan verschillende goede doelen en zorginstellingen. Op die manier konden het personeel en vrijwilligers smullen van een lekker stukje fruit.

De activiteiten van onze land- en tuinbouwers kan je tegenwoordig ook vanuit de lucht bekijken. Zo zendt VTM een drone de lucht in om elke dag in een ander dorp de warme boodschappen van de inwoners te filmen. Onze land- en tuinbouwers deden alvast hun best en zorgden voor een aantal mooie beelden.  

Ook al kunnen we niet gaan fietsen of wandelen tijdens de bloesemperiode dit jaar in Haspengouw of het Hageland, ambachtelijk speculaasmaker Erika Vanvunchelen uit Grazen zorgt ervoor dat we letterlijk kunnen proeven van de bloesems. Zij lanceert een bloesembrood, een boerenbrood met verse Jonagoldappels. Zo komt er een stukje bloesem bij de mensen thuis.

Heb je nog een leuk voorbeeld? Laat het ons dan weten aan info@landelijkegilden.be