Veel Landelijke Gilden kennen de landbouwkolonies in Wortel en Merksplas van een daguitstap. Hun Nederlandse evenknieën met onder meer Frederiksoord in Drente zijn ook bekend.
Deze Koloniën van Weldadigheid zijn nu erkend met een European Heritage Label.
Een site met deze erkenning staat voor een mijlpaal in de totstandkoming van het hedendaags Europa. Ze vormen een symbool voor Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie (zie kaart). Zo heeft de Atheense Acropolis (mijlpaal: democratie) en het provinciehuis van Maastricht (mijlpaal: Verdrag 1992) het label. Belgische sites zijn het Bois du Cazier (Marcinelle) en het Mundaneum (Mons).
Van de oorspronkelijke zeven landbouwkoloniën, aangelegd tussen 1818 en 1825, liggen er dus twee in de Antwerpse Kempen.
Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie zijn sinds 1999 beschermd omwille van hun uniek cultureel-historisch belang. Ze vormen een compartimentenlandschap met kaarsrechte bomendreven, tezamen méér dan 1 000 hectare groot. Van de originele ontginnershuisjes is niets meer te merken. De indrukwekkende bebouwing die er nog is (hoeve, kapel…) dateert van eind 19de eeuw.
De vzw Kempens Landschap is betrokken bij het beheer en ijvert voor hun erkenning o.m. bij UNESCO
Bron: Persbericht VLEVA
Eigen foto's