Menu

Terug naar Actualiteit >Landelijke Gilden in zee met Filipino's

Geschreven op 08 april 2018. - Nieuws, Noord-Zuid
Landelijke Gilden in zee met Filipino's

Jacques Van Outryve en Ann Van Loock (Boerenbond en Landelijke Gilden) verkennen van 8 tot 18 april de Filipijnen. Hun studiereis is het startschot van een meerjarig traject onder begeleiding van Trias.

 

 

‘Onze gilden zijn erg begaan met het welzijn van iedereen in het dorp. We zorgen graag voor elkaar, en die solidariteit stopt natuurlijk niet aan de grenzen van het dorp. Internationale samenwerking zit dus van nature in ons DNA’, vertelt Ann Van Loock.

Levenskracht

In het verleden hebben Boerenbond en Landelijke Gilden boerenorganisaties versterkt in BraziliĆ«, Zuid-Afrika, Congo en Ecuador. Het nieuwe traject speelt zich voor het eerst af op Aziatische bodem. ‘Zowel voor het personeel als voor de leden wordt het iets nieuw’, zegt Jacques Van Outryve, die als journalist een brede kijk heeft op de wereldwijde landbouw.

‘Ik ben vooral erg benieuwd naar de kleine verhalen van kwetsbare mensen in de Filipijnen’, vult Ann Van Loock aan. ‘Eerder heb ik in Zuid-Afrika gemerkt dat arme mensen positiever in het leven staan dan wij. Anekdotes over mensen boordevol levenskracht vind ik interessant om door te vertellen. Niet alleen in mijn organisatie, maar ook aan mijn eigen kinderen.’

Klimaat

Hoe het traject na de studiereis verder uitgestippeld wordt, is nog koffiedik kijken. Maar de klimaatverandering wordt onvermijdelijk een rode draad in het verhaal. De Filipijnse boeren staan in toenemende mate bloot aan tyfoons en cyclonen, die van over de Stille Oceaan inbeuken op de oostkust van de archipel.

‘We leren kansarme boeren hoe ze een risicoanalyse kunnen maken‘, vertelt Trias-medewerkster Joylene Dumarey, die zelf in de Filipijnen verbleef toen het land in 2013 het wereldnieuws haalde met de doortocht van de tyfoon Haiyan. ‘Preventie is de eerste stap om te vermijden dat boeren om de drie Ć  vier jaar alles van nul moeten heropbouwen.'

>> Lees meer over het programma en volg de blog op de website van Trias ngo