Lavendel snoeien | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Lavendel snoeien

Geschreven op 22 augustus 2019. - Nieuws, Tuinieren
lavendel snoeien

Tegen het einde van augustus is de lavendel grotendeels uitgebloeid. De zwermen zoemende bijen hebben zich verplaatst naar het leverkruid of de hemelsleutels. Dit is het moment om de lavendelstruiken te snoeien. 

Maar hoeveel mag er af? 

Iedereen zegt: "Niet knippen tot in het hout.' Juist, maar waar ligt de limiet? Doorgaans worden dan  hoogstens de topjes van de lavendel afgeknipt. Enkele jaren later zit je dan met een slordige struik die openvalt en binnenin een gat toont met een wirwar van houterige takken, al dan niet met een klein bloemetje.  

Het is duidelijk, deze werkwijze is niet motiverend en leidt er zeker niet toe dat de struiken compact en in topvorm blijven.  

Durf dieper te knippen 

Snoeien is altijd al een klusje geweest voor durvers. Zo ook als het gaat om lavendel te knippen. Je mag gerust takken wegknippen tot diep in de struik om de vorm compacter te maken. Bekijk je struik en beoordeel hoe hoog die mag zijn. Neem een tak en kijk of er helemaal onderaan nieuwe lichtgrijze scheutjes op groeien. Als je de struik compact wil maken, mag je de tak afknippen tot aan die scheutjes. Ook al knip je daarbij in de houtige stengel van de lavendel. Wat overblijft, is een kort takje met fragiele scheutjes.  

Uiteraard ga je niet stengel per stengel afknippen, maar als je zo tewerk gaat bij het kortwieken van de lavendel, zal je volgende zomer het verschil opmerken. Met een snoeischaar kan je bundeltjes van takken in één keer knippen (let op je vingers!). Heb je het geduld er niet voor, dan kan een haagschaar (liefst manueel) deze klus ook aan. Hou gewoon in de gaten dat er zoveel mogelijk jonge scheutjes overblijven, zo hoog of laag als je zelf wenst. 

Neem dus je moed én het juiste gereedschap ter hand en knippen maar!

Meer zekerheid?

Betrouw je deze techniek niet helemaal? Maak dan van de snoei gebruik om stekken te nemen en hiermee een extra voorraad jonge lavendelplanten te kweken. 

Wie nog? 

Heb je soms ook struikjes van heiligenbloem (Santolina) of kerrieplantjes (helichrysum) in de tuin staan? Snoei ze net als de lavendel na de bloei om ze compact en in vorm te houden.