Lenteschoonmaak in je lichaam! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Lenteschoonmaak in je lichaam!

Geschreven op 28 maart 2019. - Nieuws, Eten en drinken

De lente staat voor de deur. Bij velen onder ons begint het dan te kriebelen om aan de lenteschoonmaak te beginnen: vooral de tuin en het huis moeten er aan geloven. Maar ook lichaam en geest kunnen na de winter gerust een reinigende kuur gebruiken. Je kan het zien als een nieuw begin voor alle goede voornemens die intussen bij velen toch weer wat stil gevallen zijn…

Lichaam en geest zie je best als één geheel. Zo is een deugddoende wandeling in de lentezon niet enkel goed voor je lichaam, maar ook mentaal kikker je er van op. Wandelen, rust en stilte opzoeken, joggen in het bos, ... het zijn ideale manieren om je hoofd leeg te maken en ook aandacht te hebben voor je lichaam.

Maar, je kan verder gaan en ook je lichaam vanbinnen zuiveren. We gingen hiervoor ons licht opsteken bij herborist Antoine Maes. Hij begint zijn verhaal met goed nieuws en minder goed nieuws. Laten we beginnen met het goede nieuws: heel wat van de kruiden die je hiervoor kan gebruiken, groeien vaak gewoon in je eigen tuin. Maar het idee van een korte kuur van enkele weken moeten we helaas al snel laten varen. Het is een continue proces, waar je elke dag aan werkt. Met de zuiveringskuur probeer je om alle afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen, en dit lukt nu eenmaal niet op één, twee, drie. Antoine vertelt ons welke kruiden cruciaal zijn voor de zuivering. Maar ook dat het daarnaast natuurlijk helpt om soberder te leven: lichte maaltijden, geen of weinig alcohol en veel lichaamsbeweging.

Beginnen bij het begin: de basisingrediënten
Een aantal ingrediënten vormen de basis voor een zuiverende kuur. Ideaal om als beginner aan de slag te gaan, zijn twee (on)kruiden die je in elke tuin kan vinden: brandnetel en paardenbloem. Brandnetel en paardenbloem worden vaak aanzien als onkruid in de tuin. Handig toch, dat je ze nu voor iets nuttig kan gebruiken? De kruiden staan al eeuwenlang gekend voor hun vochtafdrijvende en zuiverende werking. Bij brandnetel kan je vooral de verse toppen gebruiken en ook bij paardenbloem kies je best voor de eerste jonge groene blaadjes, liefst voor de plant in bloei staat. Verder kan je ook gebruik maken van andere tuinkruiden: tijm, salie, rozemarijn, munt, citroenmelisse… Enkel van salie gebruik je best niet te veel, verder zijn er geen beperkingen. Je kan al deze kruiden, ook brandnetel en paardenbloem, zowel in verse als gedroogde versie gebruiken. In de winter kan je dus terugvallen op de gedroogde versie. Daarnaast mag je ook onthouden dat je overal citroen, honing en gember mag bijdoen. Ze smaken niet alleen erg lekker maar helpen ook om je weerstand te verhogen en je te beschermen tegen virussen.

Kuren in verschillende vormen en smaken
De meest gekend vormen van een zuiveringskuur, zijn thee en infusies. Je laat (een selectie van) alle bovenvermelde ingrediënten trekken in heet water en drinkt elke dag een aantal tassen  van dit brouwsel. De standaard dagdosis is 2 eetlepels verse kruiden of 1 eetlepel gedroogde kruiden op ½ liter niet meer kokend water en laat ongeveer 10' trekken. Als basis kan je groene thee gebruiken en dit kan je aanvullen met alles wat je op dat moment in de tuin kan vinden. Varieer met de ingrediënten, zo is elke thee anders en kan je op zoek naar jouw persoonlijke voorkeur.

Ben je niet zo'n theedrinker? Dan hebben we hieronder een aantal alternatieven voor jou. Ook lekker, maar misschien iets minder geschikt voor elke dag. Afwisselen is dan de boodschap!

  • Soep: vooral brandnetel is erg lekker in soep. Gestoofd proef het wat als spinazie. Doe in je soep dus gerust een handvol brandnetel topjes.
  • Gestoofd: ook hiervoor is brandnetel ideaal, ideaal om te mengen onder je gestoofde groenten. Of wat dacht je van brandnetelpuree?
  • Rauw in een slaatje: doe wat jonge blaadjes paardenbloem en brandnetel onder een frisse salade
  • Pesto: basilicum is het gekendste kruid om pesto mee te maken. Maar ook met andere verse kruiden kan je aan de slag. Wist je bovendien dat je gerust walnoten (uit eigen tuin?) kan gebruiken i.p.v. pijnboompitjes?
  • Smoothie: ben jij ook zo'n fan van deze groenten- en fruit drankjes? Doe dan zeker wat verse brandnetel of paardenbloem bij in je blender.

Je merkt het al, je kan deze zuiverende kruiden overal in verwerken. Wees wel realistisch in je verwachtingen, dit zijn namelijk geen wondermiddelen waarmee vanbinnen kilo's lichter zal worden. Maar, baat het niet dan… schaadt het niet. Met deze tips, en vooral door elke dag thee te drinken, kan je je wel een stuk frisser voelen en meer energie ervaren, en dat willen we toch allemaal?

PS: eet je graag een koekje bij je thee? Durf dan gedroogde kruiden toe te voegen aan je favoriete recept!

Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Antoine Maes