Limoncello della famiglia | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Limoncello della famiglia

Geschreven op 03 augustus 2020. - Eten en drinken, Tuinieren

La bella Italia is de favoriete reisbestemming van Jelle, 34 jaar, levensgenieter en consulent Landelijke Gilden in Antwerpen.

 


 

Over tradities en de heerlijke Italiaanse keuken

Voor onze jaarlijkse vakantie trekken we normaal richting Italië. Helaas zat het er dit jaar niet in om naar la bella Italia te gaan. Om de zuiderse sfeer thuis toch op te kunnen snuiven, hebben we contact opgenomen met het gastgezin waar ikzelf ooit op uitwisseling ben geweest, een familie die woont in het hart van het zuiden van Italië. Genzano di Lucania is een dorp dat nog bol staat van oude tradities en natuurlijk de overheerlijke Italiaanse keuken. Telkens we in de buurt zijn gaan we even langs en beleven we er een gezellige avond met de ganse familie. Na de maaltijd mag dan een heerlijke, authentieke limoncello uiteraard niet ontbreken!
Door de verplichte staycation heb ik deze keer mijn stoute schoenen aangetrokken en het familierecept gevraagd … en gekregen!
 

Limoncello della famiglia

Je start met het hoofdingrediënt: de zeste of het fijne buitenste laagje schil van bio-citroenen. Het is belangrijk dat je bio-citroenen zoekt, want de zeste geeft alles af in de alcohol, dus ook de eventuele residu’s van spuitstoffen. De zeste verwijder je best met een dunschiller. Let goed op dat er geen wit aan de zeste hangt, het witte gedeelte geeft een bittere smaak aan de limoncello.
 
 
 
Ingrediënten voor ongeveer 600 ml limoncello
  • 60 gram zeste van citroen
  • 200 ml alcohol van minstens 95%
  • 240 ml water
  • 160 gr fijne witte suiker
Als je deze ingrediënten gebruikt en onderstaande bereidingswijze volgt krijg je een product van 43% alcohol. Voor een goede limoncello heb je minstens 40% alcohol nodig.
 
Bereiding
Nadat je de zeste geschild hebt leg je deze in de zuivere alcohol en laat je het mengsel gedurende drie dagen trekken in een luchtdichte bokaal op een donkere, koele plaats. Voor extra smaak kan je elke dag eens met de pot schudden. Na drie dagen verwijder je de zeste en filter je de alcohol met een zeef. Ondertussen los je de suiker op in het water door hem tijdens het opwarmen van het water er al roerend aan toe te voegen. Het is belangrijk te blijven roeren tot de suiker volledig is opgelost, nadien laat je alles afkoelen. Als het suikerwater afgekoeld is tot kamertemperatuur kan je het toevoegen aan de alcohol. Laat het mengsel dan zeven dagen rusten op een donkere koele plek. Na zeven dagen filter je alles een tweede keer en is de limoncello klaar om te drinken. Bewaar de fles in de diepvries, door het alcohol percentage zal het niet bevriezen.
Salute!