Mag je wandelen op grasstroken langs de velden? | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Mag je wandelen op grasstroken langs de velden?

Geschreven op 20 maart 2020. - Nieuws, Fietsen en wandelen

Je bent op wandel en ziet een mooie grasstrook langs een veld, de ideale shortcut tijdens jouw tocht. Klinkt herkenbaar? We geven je echter graag even mee dat dit niet mag. De landbouwer in kwestie is immers de dupe van jouw verkorte route. 

Grasstroken die aangelegd zijn op een landbouwperceel in het kader van een beheerovereenkomst met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) mogen niet als doorgang gebruikt worden. Je mag er dus niet op wandelen of over rijden met een voertuig. Doe je dat toch, dan is de landbouwer daarvan de dupe. Hij riskeert dan immers een lagere vergoeding voor zijn overeenkomst.

Met beheerovereenkomsten kunnen landbouwers extra maatregelen uitvoeren die goed zijn voor het landschap, de natuur en het milieu. Zo dragen ze bij aan erosiebestrijding, de bescherming van akker- en weidevogels en de buffering van kwetsbare landschapselementen. Daarvoor leggen zij ondermeer gras(kruiden)stroken aan op hun percelen. Die stroken vangen modder op afkomstig van hoger gelegen akkers, voorzien akker- en weidevogels van zomervoedsel en nest- en schuilgelegenheid en zorgen ervoor dat chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen niet terecht komen in beken, houtkanten, kruidenrijke bermen, … . In ruil voor hun inspanningen krijgen ze jaarlijks een vergoeding.

Op de grasstroken waarop een beheerovereenkomst rust, zijn naast het maaibeheer geen andere activiteiten toegestaan. Door het gebruik van de stroken voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld recreatie of doorgang, kan de grasmat beschadigd worden, of komt de rust van akker- en weidevogels in het gedrang. Op die manier wordt het doel van de beheerovereenkomst teniet gedaan.

Het gebeurt jammer genoeg dat mensen zonder nadenken toch op zo'n grasstrook wandelen, of er zelfs met een mountainbike of auto over rijden. Omdat de kwaliteit van de grasstrook daalt, riskeert de landbouwer een lagere vergoeding voor zijn overeenkomst en zijn de financiĆ«le gevolgen voor hem. Als je zo’n grasstrook ziet, hou je daar dan rekening mee? De landbouwers en de natuur zullen je dankbaar zijn!

Voor meer informatie over de beheerovereenkomsten kan je terecht op de website van de VLM