Menu

Terug naar Actualiteit >Manila, stad van contrasten

Geschreven op 12 november 2019. - Nieuws, Noord-Zuid

In heel de Filipijnen, zeker ook in Manila, is er een grote kloof tussen rijk en arm. 8 op de 10 gezinnen moeten het doen met minder dan 500 euro per maand. De rijken verdienen 100 of zelfs 1.000 keer meer.


“Wat doe je op een zondag in Manila? Als gevolg van de vochtigheid voelt het buiten aan alsof het 40°C is, dus zoek je de koelte op, bijvoorbeeld in een van de talloze shoppingcenters. De enorme kloof tussen rijk en arm vind je hier ook. De ‘gewone Filipino’ komt toe met een lokaal busje of jeepney. De rijke Filipino wordt aan de luxueuze ingang afgezet door zijn persoonlijke chauffeur. Het contrast werd nog duidelijker toen we een dag later een lokale markt bezochten. De producten worden er afgestemd op de koopkracht van de klanten: één bouillonblokje, één pamper, zelfs één portie tandpasta. Wie vandaag geen zicht heeft op wat zijn inkomen morgen zal zijn, leeft in het moment en koopt alleen wat hij zich vandaag kan veroorloven.

Ook hier ondersteunt Trias kleine ondernemers. Triasmedewerker Franklin vertelde een hallucinant verhaal van een man die handdoekjes verkoopt en deelnam aan een businessworkshop van Trias. Hij maakt die handdoekjes zelf door oude vodden te weven. Toen hij samen met Trias een businessplan opstelde, ontdekte hij dat hij zijn producten met verlies verkocht! Trias leert ondernemers dus hoe belangrijk het is om een plan te hebben en een goede prijs te bepalen. Dan is ook op lange termijn een verbetering zichtbaar.”

Bekijk ook het filmpje over de 'Klimaatverandering, de grote vijand van de FIlipijnen'.

Trias in de Filipijnen

Ben je nieuwsgierig naar de projecten die Trias steunt in de Filipijnen? Lees dan wat meer over de studiereis die Ann Van Loock van Landelijke Gilden en Jacques Van Outryve, landbouwjournalist, maakten naar de Filipijnen.