Menu

Terug naar Actualiteit >Met kruidenthee de winter tegemoet

Geschreven op 13 januari 2021. - Nieuws, Eten en drinken

De dagen worden kil en nat, de avonden komen steeds vroeger. Een warme kruidenthee of infusie kan je wapenen tegen de ongemakken van de winter. Herborist Antoine Maes helpt je op weg met enkele recepten om typische winterkwaaltjes te voorkomen of te verhelpen.

 

Van oudsher

Al in de oudheid was het bekend dat sommige geurige kruiden bijzonder sterke ontsmettende en ontstekingsremmende eigenschappen bezitten om bacteriën en virussen te bestrijden.
Tijm, salie, rozemarijn, munt, bonenkruid, citroenmelisse … zijn hier enkele voorbeelden van en stuk voor stuk kruiden die je gemakkelijk zelf kan telen. Ze groeien zelfs het best als je niet naar ze omkijkt! Vroeger waren mensen meer vertrouwd met de natuur dan de meesten van ons nu zijn. Men wist dat men de werking van kruiden moest kennen en toepassen om gezond te blijven. Eigenlijk telt dat ook voor ons, ook wij zouden meer moeten weten over kruiden en over voeding in het algemeen om gezond te blijven. We helpen je alvast graag op weg! 

Thee of infusie? 

Thee zet je van de bladeren van de theeplant; Camellia sinensis of groene thee.
Deze thee wordt al duizenden jaren gebruikt en wint tegenwoordig steeds meer aan populariteit omdat hij heel lekker is en omdat hij stimulerende en gezonde eigenschappen bezit. Als je thee zet van andere kruiden (blad, bloem of wortel) dan spreek je van een infuus of infusie. In ons gewone taalgebruik gebruiken we doorgaans het woord “thee” of “kruidenthee” voor alle aftreksels die wij van kruiden bereiden. 

Recepten

 • Maak bij verkoudheid of griep een infuus van een mengeling van gelijke delen vlier, linde en kamille. Gebruik 2 koffielepels per tas, enkele schijfjes citroen en enkele schijfjes gember en laat dit 10 minuten afgedekt trekken. Als je wil kan je het infuus zoeten met honing. Drink het met kleine slokjes op. Dit infuus is ook uitstekend geschikt voor kinderen. Drink bij voorkeur 3 à 4 tassen vanaf 15 uur tot slaaptijd.
 • Meng het sap van 2 uitgeperste citroenen met eenzelfde hoeveelheid gekookt water, zoet met honing, en drink het zo warm mogelijk met kleine slokjes op.
 • Laat ½ of 1 koffielepel karwijzaadjes 10 minuten afgedekt trekken in een kopje kokend water. Drink 1 tot 3 tassen per dag voor de maaltijd.
 • Een infuus waarbij je rozemarijn laat trekken in heet water geeft niet alleen een heerlijk aroma, maar warmt je meteen ook op.
 • Schil en rasp een stuk gemberwortel (een duim groot) en doe dit samen met ½ l water, het sap van 1 citroen en een stukje kaneelstok in een kookpot en laat op een laag vuurtje met halfopen deksel zachtjes koken tot het mengsel lichtbruin is. Roer regelmatig om zodat de gemberpulp niet vastkleeft aan de bodem en voeg tot slot een flinke snuif zwarte peper toe. Drink de thee heel warm op. Je mag de gemberpulp zeker meedrinken. Indien nodig kan je naar eigen smaak zoeten met honing.
 • Kook 3 cm geraspte gember, 3 cm gehakt zoethout, 5 peperkorrels, enkele blaadjes basilicum en 2 kopjes water tot de helft in en drink op. Goed tegen virale infecties.
 • De ideale verkoudheidsthee maak je met een mengsel van rozemarijn, tijm en salie. Laat 2 koffielepels van het mengsel 10 minuutjes trekken. Voor extra smaak kan je wat provençaalse kruiden toevoegen. Een schijfje citroen en enkele schijfjes gember geven nog meer (pittige) smaak en bovendien extra vitamientjes.

Welke kruiden hebben welk effect op je lichaam? 

 • Vlierbloesem werkt antiviraal. De vlier verhoogt zodanig de persoonlijke weerstand dat je verlost blijft van typische herfst- en winterkwaaltjes.
 • Lindebloesem werkt kalmerend, ontspannend op de luchtwegen en het spijsverteringskanaal en bevordert het ophoesten van slijmen. Voor de luchtwegen is het een verzachtend en hoeststillend middel.
 • Kamille is bij inwendig gebruik een goed digestief en werkt hier ook ontstekingsremmend op de slijmvliezen van maag en darmen. Het werkt bovendien ontspannend, kalmerend, rustgevend en stressverminderend op het zenuwstelsel, wat het inslapen bevordert.
 • Gember heeft antivirale en slijmverdunnende eigenschappen, waardoor het ideaal is bij verkoudheid en griep. Het is bovendien een tonicum dat nieuwe energie geeft door de revitaliserende en stimulerende werking.
 • Karwijzaad helpt een onbehaaglijk kil gevoel, griep en verkoudheid bestrijden.
 • Citroen zit boordevol vitamine C dat onze natuurlijke weerstand activeert. Citroensap is dus zeker aangewezen bij een beginnende verkoudheid en griep.
 • Rozemarijn en gember zijn kruiden die de bloedsomloop verbeteren en worden daarom gebruikt bij slechte bloedcirculatie, bij koude handen en koude voeten, zij verwarmen het lichaam.
 • Kaneel heeft een sterke bacterie-, schimmel- en virusdodende werking. Het maakt het bloed lichtjes vloeibaarder en verbetert daardoor de algemene bloedcirculatie, waardoor je het sneller warm krijgt. Bovendien versterkt kaneel de werking van gember en werkt het ook koortswerend.
 • Versgemalen zwarte peper heeft verwarmende en stimulerende eigenschappen, zeer nuttig om de symptomen van verkoudheden en griep te bestrijden.
 • Rozemarijn, tijm en salie zijn aromatische kruiden, afkomstig van de Middellandse Zee. Ze werken ontsmettend, ontstekingsremmend, vitaliserend, opbeurend, zorgen voor zuivere luchtwegen, een goede spijsvertering en voor een goede bloedsomloop.

Al deze kruiden bezitten inhoudsstoffen die zeer weldadig zijn voor het menselijk lichaam. Het zijn opslagplaatsen van chemische stoffen die jou helpen om gezond te blijven door tal van ziekten te voorkomen en te genezen.