Mixer Platteland | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Mixer Platteland

Geschreven op 15 november 2018. - Nieuws, Actie(f) in je dorp, Maatschappelijke dossiers
Glabbeek kleinste gemeente met autodeelwagens

In onze Mixer Platteland zetten we enkele nieuwtjes uit onze maatschappelijke dossiers voor jou op een rijtje.

 

 

 

Glabbeek kleinste gemeente met autodeelwagens

Het Vlaams-Brabantse Glabbeek is de kleinste gemeente in Vlaanderen waar het principe van autodelen wordt toegepast. Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: je gebruikt de beschikbare auto enkel als je hem nodig hebt. De auto wordt dus als het ware gedeeld door de inwoners. De gemeente zorgde voor een reglement dat autodelen mogelijk maakt, de auto’s zelf worden geleverd en onderhouden door Cars4community. Alles wordt geregeld via een app en je betaalt enkel voor de tijd dat je de auto in je bezit hebt en voor de gereden kilometers.

Lees meer

 

Oosterlo wint dorpsvernieuwingswedstrijd

Het project BuitenMaten uit Oosterlo, dat vorig jaar al aan de haal ging met de Vlaamse prijs voor dorpskracht, viel opnieuw in de prijzen. Het ontving onlangs een European Village Renewal Award omdat men op een inclusieve manier omgaat met de verschillende bewoners van het dorp.

Volgens de jury is BuitenMaten een voorbeeld voor andere dorpen. Het project streeft naar een duurzamere en inclusievere samenleving. Hierbij gaat bijzondere aandacht naar het verhogen van de leefbaarheid van het dorp, met onder andere meer aandacht voor de open ruimte.

Aan de Europese wedstrijd namen 23 dorpen uit negen landen deel. Behalve Oosterlo was er nog een Belgische deelnemer, Dorfverein Holzheim uit Büllingen in de provincie Luik. BuitenMaten is een initiatief met verschillende partners in en rond Oosterlo.

 

Meetjeslandse streekproducten online te koop

De samenwerking tussen de Meetjeslandse hoeve- en streekproducenten floreert en innoveert. Met het oog op de feestdagen stak de coöperatie niet alleen de geschenkdozen in een nieuw jasje … Vanaf nu biedt ze haar producten zelfs aan in een gloednieuwe webshop.

Van yoghurt over witloofwortelen tot stoofvlees. Vierendertig producenten verkopen hun producten via de shop. Wie voor minimaal honderd euro bestelt, geniet van een levering aan huis. Voor kleinere bestellingen kan je terecht in een lokaal afhaalpunt. Alles verloopt geheel automatisch.

Lees meer