Menu

Terug naar Actualiteit >MOES-tuin, nieuw project van Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG)

Geschreven op 19 januari 2023. - Nieuws, Erfgoed, Tuinieren

Moestuinen spreken tot de verbeelding. Velen vinden moestuinieren zinvol, maar ieder doet het op zijn of haar eigen manier. Het project ‘MOEStuin’ is op zoek naar moestuinkennis en -verhalen: handelingen, tradities, ervaringen, foto’s, documentatie en objecten. Al wat leeft in de handen, hoofden en harten van moestuiniers, van vroeger en nu.

 

Moestuinbabbel tijdens de Zadenbeurs in ’t Grom

En daarvoor hebben de organisatoren van het project MOES-tuin jouw hulp nodig! Een eerste moestuinbabbel gaat door tijdens de 8ste Zadenbeurs op zondag 19 februari tussen 10 en 17 uur in de Veilingzaal van het Groentemuseum, Midzelen 25 in Sint-Katelijne- Waver (info en tickets: tgrom.be/event-details/8e-zadenbeurs). Bezoek de beurs en breng iets mee wat voor jou belangrijk is in de moestuin. Gereedschap, een oude foto, een moestuinboekje, een teeltplan, zaden … iets van jou of van je (groot)ouders. Vertel ter plaatse waarom en hoe jij tuiniert, wat jij wil bewaren en delen voor toekomstige generaties. De organisatoren van het project luisteren naar je verhalen, scannen je foto of fotograferen je object. Je neemt alles meteen terug mee naar huis. Ze bedanken je graag met een drankje. En wie weet komt wat jij vertelt en toont, wel in de (online) expo.

Tentoonstelling en activiteiten

In de lente en zomer van 2023 houdt een expo over onze moestuingeschiedenis en -kennis halt in Haspengouw, de Zuidelijke Westhoek en Mechelen. Tijdens die periode worden ook heel wat activiteiten georganiseerd: denk maar aan moestuinbabbels, oogsttafels en workshops. Samen uitwisselen, de moestuinpassie delen, leren en kennis doorgeven over de moestuin: dat staat centraal. Hou de campagnewebsite in het oog voor data en locaties van de tentoonstelling en info over de activiteiten: moes-tuin.be. Op dezelfde website ben je van harte welkom voor een bezoek aan de online expo en het platform met onderzoeksresultaten waar je kan bijleren en ontdekken.

Heb je vragen of suggesties? Neem gerust contact op met lien.vloeberghs@cagnet.be.


MOES-tuin is een project van CAG (Centrum Agrarische Geschiedenis), Erfgoedcellen Mechelen, CO7 en Haspengouw, ’t GROM, Huis van Alijn, CERA, Velt, Tuinhier en Landelijke Gilden, gerealiseerd met steun van de Vlaamse overheid.