Mos aanpakken | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Mos aanpakken

Geschreven op 27 november 2020. - Nieuws, Tuinieren

Mos in het gazon wordt veroorzaakt door slechte waterafvoer, verdichting of te veel schaduw. Wat er aan de hand is in jouw gazon moet je eerst even uitzoeken vooraleer je met succes aan de slag kan. 

 

 

Wat kan jij doen? 

Verluchten 

De ontwatering van het gazon verbeter je door de grond te verluchten, bijvoorbeeld door gaten te prikken met een spitvork. Er bestaan efficiĆ«ntere hulpmiddelen in de handel, gaande van houten schoenzolen met spijkers tot brede en ergonomische spitvorken of verticuteermachines. Maar met een spitvork die je nog voor heel wat andere klussen kan gebruiken, gaat het ook prima. Het is ook voor jezelf een degelijk work-out. Na het prikken van de gaatjes, kan je zand of fijne compost over het gazon strooien en op een droge dag met de borstel openvegen. Op kale plekken zou je op een aangename novemberdag nog kunnen overwegen om wat gras bij te zaaien. Doorgaans is eind oktober nogal laat om gras te zaaien, maar je weet maar nooit met het weer van de laatste tijden.   

Zuurtegraad meten

Je kan ook een meting van de zuurtegraad (laten) uitvoeren. Mos neigt zich beter te vestigen en te ontwikkelen op zure grond. Is dat het geval, dan kan je het gazon bekalken. Maar weet dat het enkele jaren kan duren eer de zuurtegraad op het goede niveau is.  

Bemesten 

Als geen van bovenstaande van toepassing is, kan je proberen om het gazon zeer nauwgezet een bemesting te geven. Een sterke en goed gevoede grasmat helpt ook om mos te bestrijden. Ook hier kan je een bodemanalyse laten uitvoeren om een gedegen advies te krijgen.

 

Lees ook