Menu

Terug naar Actualiteit >Munt kweken

Geschreven op 28 mei 2018. - Nieuws, Tuinieren
pepermunt in de schooltuin

Munt is een zeer gemakkelijk kruid voor in de tuin. De plant stelt weinig eisen aan de grond, groeit snel en houdt van zon of een beetje schaduw. Gebruik munt in een bereiding of laat de plant groeien en bloeien voor de bijen. De koele geur krijg je er altijd bij!

 

Gebruik zijn nadeel in jouw voordeel

Het enige nadeel bij munt is het woekerend karakter. Via de wortels trekt munt de hele tuin in, als je niet ingrijpt. Vaak wordt daarom munt in een pot gezet zodat de plant niet wegloopt in de tuin. Maar als je veel munt wil, laat hem dan zijn gang gaan en haal de planten met wortel en al weg enkel daar waar het stoort.

 

Waar en wanneer zaaien of planten?

Je kunt munt zaaien, maar het is makkelijker om een plantje te kopen of een kluit munt in twee te verdelen. Dat doe je best in maart of oktober.

Hoe planten?

Denk er aan dat munt woekert. Geef de plant ruimte of zet de plant in een pot met een schaal eronder, om te beletten dat de wortels uitlopen.

Hoe verzorgen?

Geef water bij droogte. Als de bloemen open komen, zijn de blaadjes minder geschikt om te oogsten. Knip de plant tot de helft af en wacht op nieuwe groei. De bloemen trekken wel veel bijen aan. Zet de plant niet in de felle zon. Vermeerderen door stekken of door een kluit op te graven en in polletjes te verdelen.

Hoe oogsten?

Knip de stengeltoppen regelmatig af. Gebruik de blaadjes voor thee of in een slaatje. Laat enkele stengels staan, de bloemen trekken bijen aan. Voor oogst in de winter, kan je in het najaar een pol munt uitsteken en in een pot planten om binnen op een koele lichte plek aan de groei te houden.

 

Speciaal voor ...

Schooltuin Muntthee is zo makkelijk te maken teeltfiche (pdf)
Warme tuin Wie geen thee drinkt, kan van munt genieten bij de erwtjespuree, in de mojito of in muntsaus op een ijsje teeltfiche (pdf)

 

 

 

 

 

Lees meer over munt