Narcissen | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Narcissen

Geschreven op 10 april 2020. - Nieuws, Tuinieren
uitgebloeide narcis

Is de pracht en praalshow van de narcissen voorbij? Dan is het nu over naar de tuinier van dienst. Want om je bloembollen voor te bereiden op de bloei van het volgende voorjaar moet je nu even de handen uit de mouwen steken.  

 

Uitgebloeide narcissen? Zaadhoofden verwijderen.  

Na de bloei volgt de vorming van zaden, bessen of vruchten. Zo verloopt het nu eenmaal met planten. Bij narcissen is dat niet anders. Alle energie die de plant dan aanmaakt, gaat naar de vorming van goede zaden of perfecte vruchten. Bij narcissen is dat absoluut niet wenselijk.  

 

Energie naar bloembol 

Het is beter voor de bloei van het volgende jaar dat nu de energie zoveel als mogelijk naar de bloembol gaat. Dus knijp je de zaadhoofden eraf zodra de bloem verwelkt is. Anders gaat alle energie naar de vorming van zaad waar verder niets nuttigs mee gebeurt.  

De bloembollen kan je nu verwennen met een beetje voeding in de vorm van vloeibare meststof of korrels. Laat de bladeren van de narcissen langzaam verdrogen, dat duurt ongeveer 6 weken. Staan de bollen in het gazon dan moet je wat geduld hebben eer je dat stukje kan beginnen maaien.