Menu

Terug naar Actualiteit >Niet meer kraakvers? Aan de slag met oud brood!

Geschreven op 23 november 2020. - Nieuws, Eten en drinken
Tips om restjes oud brood toch nog te gebruiken

Ik ben Karen, consulent bij Landelijke Gilden. Dit voorjaar las je misschien mijn recept voor frangipanetaart al. Deze keer gooi ik het over een andere boeg: oud brood.

 

 

 

Brood, ik heb het gevoel dat wij het thuis bijna elke dag eten. En toch zitten we vaak met resten oud brood die bij onze kippen terechtkomen. Nu de tweede lockdown ons verplicht om weer voltijds thuis te werken, is de situatie er niet op verbeterd. In plaats van de getrouwe boterhammendoos mee naar het werk te nemen voor 's middags, staat er nu regelmatig iets anders op het menu. Denk daarbij aan een gezond slaatje, pannenkoeken, overschotjes van de dag ervoor… En zo bleken de kippen de laatste weken nog meer oud brood te krijgen dan anders.

Ik besloot daarom om vanaf nu zo weinig mogelijk brood weg te gooien of aan de kippen te geven. Want, toegegeven, er zijn weinig voedingswaren waar je zoveel mee kan doen als met oud brood. De tijd die vrijgekomen is door niet meer dagelijks te moeten pendelen, probeer ik nu te steken in het opwerken van oud brood. Want, eerlijk, daar knelt het schoentje: je kan zoveel doen met oud brood, maar je moet er wel een klein beetje van je tijd willen en kunnen insteken. Niet onoverkomelijk, toch?!

Invriezen die handel!
Elke week bakt mijn schoonvader op maandag twee broden voor ons. Ons, dat zijn mijn vriend Jef en mezelf, twee broden per week is dus ruim voldoende voor ons tweetjes. Ik probeer elke week op dinsdagochtend een deel van het brood te snijden om het in te vriezen. Steek je het vers in de diepvries, komt het er ook vers weer uit! De beste manier om te vermijden dat je met teveel oud brood komt te zitten, is dus simpel: vermijd dat het oud wordt en vries het in. Je kan de sneetjes 2 à 3 maand bewaren in de diepvries. Ik steek de sneetjes in een brood zak en doe er nog een extra plastieken zak rond, om te vermijden dat de broodzak nat wordt.

Allerhande lekkers
Na een dag of twee, drie, is het verse brood al wat minder vers en is 'de goesting' al minder groot om ervan te eten. Maar ook dan zijn er meer dan manieren genoeg om het toch lekker te maken. Niets beter bij een kom warme verse soep, dan een paar geroosterde boterhammen! Maar ook croque monsieurs zijn lekker met brood van enkele dagen oud! Extra bonus: je maakt ze met lekker voedzaam brood, ipv met het gekende witte toastbrood dat je in elke supermarkt vindt! Nog een bijkomende tip voor wie, net als wij, niet altijd kaas en hesp in huis heeft: je kan op voorhand een aantal boterhammen beleggen met kaas en hesp en ze zo invriezen. Heb je zin in croques? Dan hoef je ze enkel maar uit de diepvries te halen en zo te bakken. Je hoeft ze niet eerst te ontdooien. Ook voor gewonnen/verloren brood kan je oud brood perfect gebruiken. Ideaal voor op een druilerige herfstmiddag in het weekend, als je het mij vraagt.

Ondanks deze ideetjes blijven we soms nog zitten met een overschot van oud brood. Alle goede intenties ten spijt lukt het niet altijd om al het brood op te krijgen. Soms is de lokroep van pannenkoeken toch te groot, of blijkt er zoveel overschot van de avond ervoor te zijn, dat die er de volgende middag aan moet geloven. Maar, ik heb gemerkt dat ik ook dan nog wel iets kan verzinnen om het brood toch zelf op te eten: broodkorstjes maken voor in de soep!

Broodpudding
Ten slotte is er één oplossing die ik nog nooit geprobeerd heb: broodpudding maken. Ik besloot me te baseren op een recept van de bekendste tv-kok van Vlaanderen. Ik maakte het recept voor 2 personen en paste het wat aan mijn voorraadkast aan: vanille-extract moest wijken voor vanillesuiker en in plaats van oploskoffie koos ik voor een klein kopje echte sterke koffie. Om te vermijden dat het beslag te lopend zou worden, deed ik er wat minder melk in.

Op minder dan een kwartiertje stond de broodpudding in de oven. Een uurtje later stond de broodpudding al af te koelen in de keuken. Het resultaat mag er best zijn: zacht van binnen en krokant bovenop met een lekkere toets van koffie en speculaas. Zeker voor herhaling vatbaar dus!

  

Beschimmeld brood: weggooien!
Is er hier en daar toch een schimmelplekje te zien op je oud brood? Twijfel dan niet en gooi al het brood onmiddellijk weg. Zelfs de kippen kan je hier geen plezier meer mee doen. Maar eerlijk, met een beetje planning en creativiteit hoeft het nooit meer zo ver te komen!