Menu

Terug naar Actualiteit >Nieuws uit schooltuin De Vierklaver in Asper

Geschreven op 19 juni 2018. - Nieuws, Tuinieren
schooltuin asper

De ‘ouwe garde’ mocht nog oogsten in het najaar. De vierdejaars die de schooltuin startten in voorjaar van 2017, zitten nu in het vijfde leerjaar. Wat zij zaaiden nog voor de vakantie mogen ze zelf nog oogsten. Met de courgettes, peterselie, selder, ajuinen en tomaten maakten zij in de klas een lekker soepje. Hmmm.

 

 

Wij, het vierde jaar, nemen het over

Nu nemen wij, de nieuwe lichting van het vierde leerjaar, de fakkel van hen over. We mogen meteen de handen uit de mouwen steken met de opkuis van ons tuintje. Het bloemenperk moest dringend aangepakt worden want het onkruid groeide er zo weelderig dat we aan de gemeente boomschors gevraagd hadden. We voerden die zelf naar het perk en harkten alles eigenhandig open. Met onze buddyklas, de peutertjes, hebben we enkele bloembollen geplant.

 

De officiële start

In maart kregen we bezoek van de bestuursleden van landelijke gilde Asper. Zij brachten ons een mooi pakket mee om in onze schooltuin te gebruiken. De meststoffen, slakkenkorrels, brandnetelgier en de waardebons van Aveve zijn met plezier in ontvangst genomen. We beloofden er goed gebruik van te maken. We begonnen al met een fotosessie.

 

De echte start

Na de paasvakantie gingen we volop aan de slag. De zaaibedjes werden klaargemaakt, de groepjes tuiniers werden verdeeld en ieder groepje werd verantwoordelijk gesteld voor zijn stukje in de moestuin. We hebben gezaaid in potjes en in de vollegrond. Daarna konden we dat uitplanten in onze tuintjes.

 

Kijk, het groeit!

Daarna gingen we regelmatig kijken, wieden en water geven. Dat was de boodschap! We vonden dit een heuse opdracht maar deden het met volle overgave. We werden beloond. Al gauw staken de radijsjes, courgetteplantjes, worteltjes, rucola, boontjes, spinazie, rode biet, basilicum, peterselie hun hoofdje uit de grond. In mei werden de in potjes gezaaide groentjes buiten geplant in vollegrond.

 

 

Eind mei was er al resultaat

Na twee weken regelmatig wieden, harken en water geven, zagen we dit al in ons tuintje. We zijn er best fier op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We krijgen zin in meer

De sla, andijvie, snackkomkommertjes konden reeds geoogst en geproefd worden. Wat smaakt dit heerlijk uit eigen tuin. Echt biologisch want we gebruikten geen sproeistoffen. Enkele kinderen en collega’s namen graag eigen gekweekte groentjes mee naar huis. Misschien organiseren we straks wel een groentewinkeltje op school … maar helaas, daar strooien de toetsen een beetje roet in het eten.

 

 

 

Bedankt Landelijke Gilden, voor jullie steun. Misschien komen jullie nog eens langs om het resultaat te bekijken en hopelijk mogen we volgend jaar opnieuw op jullie rekenen.

 

Vanwege de meester en de 19 leerlingen van het vierde leerjaar GBS ‘De Vierklaver’ in Asper.