Menu

Terug naar Actualiteit >Nu zaaien: courgettes voor in de soep

Geschreven op 14 april 2016. - Nieuws, Tuinieren

Dit een vrucht die gemakkelijk groeit, in ideale omstandigheden tot 1 cm per dag.

Voor de schooltuin is het een dankbare plant omdat hij snel groeit als het warm genoeg is en als de plant over voldoende vocht kan beschikken. Nochtans valt de piek van het oogstseizoen van courgettes in de zomer. Laat je uitdagen om toch minstens één vrucht voor de zomervakantie te oogsten, dat maakt tuinieren spannend.

1 plant kan 1 m² vullen en tot 30 vruchten opleveren.

De courgette is een vruchtgroente. Het is familie van de komkommer en aan de meeste soorten is dat er aan te zien. De vruchten zijn lang, slank en groen. Nochtans er zijn ook ronde courgettes of witte of gele courgettes.


Voorbereiding van de teelt

Het plekje waar de courgette komt, krijgt in de winter al een flinke portie compost ingewerkt. Bij voorkeur is het een zonnig plekje uit de wind.
 

Zaaien is een klusje voor in de klas

Tijdens de tweede helft van april kunnen de kinderen courgettes zaaien in potjes van 10 tot 15 cm diameter. De courgette is een donkerkiemer en mag tot 2 cm diep gezaaid worden. Bij een temperatuur van ongeveer 20°C zullen de zaden vlot kiemen. Belangrijk is dat de kinderen de grond regelmatig bevochtigen. Na 1 week komen de kiemplantjes gewoonlijk al uit (2 lobben).
 

Vanaf 20 mei mogen de jonge planten naar buiten

Als het nog wat koud is, is het best ze nog een tijdje met een vliesdoek af te dekken. Organiseer daarna regelmatig een inspectietocht om slakken op te sporen. Jonge planten kunnen er al eens last van hebben.
 

Om vruchten te krijgen, moet er bestuiving zijn

Op eenzelfde plant staan mannelijke en vrouwelijke bloemen. Als er niet genoeg bijen zijn, zullen de kinderen deze taak moeten overnemen. De mannelijke bloemen zijn gesteeld, de vrouwelijke bloemen hebben een klein vruchtbeginsel achter de bloem dat zal uitgroeien tot een vrucht indien er een bestuiving heeft plaatsgehad. De bloemen zijn ook eetbaar, maar dan heb je weer een vrucht minder. Het is misschien een tip om voor de grote vakantie toch nog iets met de courgetteplant te doen.
 

Oogst en eet

Hopelijk lukt het om voor begin juli te oogsten. Culinair zijn ze op hun best als ze 15-20 cm lang zijn. De “plukploeg” moet dus zeer alert zijn. Hoe vaker de vruchten geoogst worden, hoe beter de plant blijft doorgroeien en hoe meer vruchten er kunnen komen.
 

Zaad winnen

Vaak laten we courgettes te groot worden, ze zijn dan echter wel leuk om mee te knutselen of om zaden te oogsten.Het is een goedkope en makkelijke manier om het volgende jaar weer courgettes in de schooltuin te zetten.De zaden uit de opengesneden vruchten halen, is een leuk klusje voor de kleuters in september. Maar toch even opletten: de courgette kruist gemakkelijk met pompoenen, meloenen of komkommers. Zo zou je het volgende seizoen wel eens gekke vruchten kunnen oogsten. Maar geen nood, ze zijn nog steeds eetbaar.
 

Lees ook