Menu

Terug naar Actualiteit >Onkruid of niet?

Geschreven op 09 april 2020. - Nieuws, Tuinieren

Klassiek denk je bij onkruid aan wilde planten die je tuin koloniseren op alle mogelijke plekken. Vooral daar waar je ze liefst niet wil, zoals in het gazon, tussen de rozen, in de moestuin, naast de voordeur. Daarom kijken we vies naar de pisbloem en de distel die van bij de buren komen aangewaaid. Soms zijn we zelf de oorzaak van ons eigen probleem.

 

Wanneer je favoriete tuinplant plots onkruid wordt

Het gebeurt zonder dat we er erg in hebben. Door planten te kopen in potten waar onkruidzaden in zitten. Door compost te gebruiken die niet goed verwerkt werd en met onkruidzaad en al geleverd wordt. Door bloemen en planten te koesteren in onze tuin die zichzelf geweldig uitzaaien in het tuinpad of die ondergronds woekeren tot bij de buren.

De omvang van het probleem is niet altijd voorspelbaar. Want een plant die amok maakt in jouw tuin, doet dat misschien niet in andermans tuin, omdat de bodemtoestand en de zoninval anders is.

Wild versus gecultiveerd

Wilde planten hebben een generatielange training achter de rug. De 'survival of the fittest' is die bekende uitspraak, die zeker op wilde planten van toepassing is. Door hun natuurlijke selectie zijn de planten die vandaag je tuin teisteren zodanig ingesteld dat ze zeer competitief zijn: snel groeien, snel kiemen, snel tot zaad komen, massaal zaaizaden verspreiden, ondergrondse netwerken vormen van wortels en uitlopers. Alle technieken die een plant ook maar kan ter beschikking hebben, zitten vervat in een wilde plant. Er is maar één doel: verspreiden en vermeerderen. Er goed uitzien is van generlei tel bij deze planten.

Daar kan geen gecultiveerde zonnehoed tegenop. Of een slaplantje. Want die zijn door de mens geselecteerd en verbeterd om ons andere genoegens te brengen: een mooie bloemkleur, een grote bloem, veel bloemen, weinig ziekten, een speciaal blad, een geur, sappig blad om op te eten, dikke vruchten die lekker smaken.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Als de valeriaan, vingerhoedskruid, helleborus of scabiosa zich weer eens kwistig uitgezaaid hebben in het tuinpad of de border: je kan ze verhuizen naar een andere plek waar een gat is in de border. Ruilen met buren of weggeven aan ieder die ze wil hebben. Dat is de plezante kant van het verhaal. Anders wordt het wieden en trekken.

Om te beletten dat je eigen tuinplanten oorzaak zijn van ongewenste zaailingen moet je tijdig de uitgebloeide bloemen afknippen. Dat principe past wel niet zo goed in een natuurlijke tuin, maar sommige planten hou je beter in de hand. Jammer, want sommige zaaddozen zijn zo mooi in de tuin en nuttig als voedselbron voor vogels. Als compromis kan je enkele planten laten staan op een plek waar hun zaailingen makkelijk verwijderd kunnen worden.

Van favoriete tuinplant tot onkruid, het is een flinterdunne lijn.