Menu

Terug naar Actualiteit >Ontdek de tuin van Hugo en Rika

Geschreven op 04 juni 2020. - Tuinieren

Hugo en Rika uit Mortsel laten je genieten van hun mooie tuin. Dat Hugo niet alleen creatief is in de tuin wordt duidelijk als je zijn vlotte antwoorden leest op onze vragen.

 

 

 

 

 

 

Wat vind je zelf het leukste plekje in je tuin?

Eender waar we zitten, we zien altijd ergens werk dat nog te doen is. Dikwijls ben ik na 15 seconden al weer van mijn stoel af, dus het leukste plekje is binnen, in het tuinpaviljoen. Daar zie ik het werk niet en er staat een grote lange sofa waarop ik een uiltje vang ... Ik hoor de geluiden van buiten; vogels, de wind die door het Pinus-bos zoeft, de honderden bijen op de rozen Bobby James, Kiftsgate en Guirlande d'Amour … en nu door corona haast geen overvliegende vliegtuigen en ook geen zinloze vakantievluchten voor een citytrip naar Malaga (we zitten vlakbij Deurne) ... alleen kleine sportvliegtuigjes, zoals vroeger toen de startbaan nog niet verlengd was ...

 

Wat vind je zelf de meest speciale plant, welke plant koester je?

We hebben geen bijzondere planten zoals sommige tuiniers die verzamelen. In de categorie gewone planten van hier vind ik Thalictrum zeer bijzonder vooral om de constructie van de stengel. Beetje raar ook want niet echt een tuinplant, maar ik koester Lythrum, de vuurkaars. Zonder vuurkaars in je tuin of langs de vijver heb je niet alles gezien en de plant is net als duizendknoop zeer aantrekkelijk voor bijen. Verder het goud van Calendula en het rood van Monarda. Beetje speciaal is ook wel de hortensia Zorro, met een zwarte stengel. Ook leuk is de zeer donkere vlinderstruik Black Knight die we hebben opgekweekt van een stiekem meegenomen stekje. Onze tuin staat vol wilde rozen, waaronder ook zeer donkere exemplaren als de Roseraie de l'Hay, die heerlijk geurend is. Samen met het kastanjehek doet dit me denken aan m'n jeugd toen we in de duinen rond het tennisterrein van Duinbergen speelden. En echt koesteren doe ik natuurlijk mijn Pinus-verzameling, die trouwens nu te groot aan het worden is waardoor ik op zoek ben naar kopers.

 

Van waar de passie voor tuinieren?

Dat is niet te achterhalen. Ik was hier al als kind in ‘de groten hof’ om te spelen en te ravotten, cowboy en indiaan onder de struiken, terwijl m'n ouders zwoegden om het onkruid weer weg te krijgen. Maar die tuin is weg en werd sedert 1987 geheel door ons zelf heraangelegd. Het ontwerp is van mezelf, ook het huis dat we op deze grond hebben gebouwd. Elk jaar is er wel weer een groot project om een gedeelte van de tuin te herschikken, de tuintrends volgend.

 

Heb je een tip om de tuin toekomst-proof te maken?

Da's moeilijk hé, want niemand kent de toekomst! Stel dat de corona-sfeer blijft nazinderen,  dan zou je kunnen inspelen op zelf meer groenten en fruit kweken, eventueel ook kippen, een varken of een schaap voor wie er plaats voor heeft. Stel dat er plaatsgebrek rond de steden ontstaat, dan zou je focussen op verticaal tuinieren. Stel dat drinkwater ooit te duur wordt, dan zou je volop focussen op regenwateropvang en -gebruik. Stel dat het klimaat steeds warmer wordt, dan zou je focussen op meer mediterrane planten. Stel dat het zeeniveau 20 meter stijgt, dan zou je nu al best beginnen bouwen aan een ark met een drijvende tuin. Maar geen van die scenario's zie ik meteen werkelijkheid worden. Ik begrijp de mensen niet die zeggen "stop climate change" ... het klimaat doet wat het moet doen om de zottigheden en uitspattingen van de mens te compenseren. Laten we eerlijk zijn, het verleden herhaalt zich, en binnen 15.000 jaar is er een nieuwe ijstijd, zo gaat het op en af, je kan dat niet tegenwerken. Je er op instellen wel ja, je aanpassen net zoals onze vogels zich hier elke dag aanpassen aan het voedsel dat ze vinden, ofwel in de pindabak 's winters, ofwel volop in de natuur. Ze passen zich elk uur aan, telkens aan een nieuwe situatie.  

 

Wil je meer weten over de aanpak van deze tuineigenaar? Klik dan hier.