Menu

Terug naar Actualiteit >Ook last van knopkruid?

Geschreven op 30 juni 2016. - Nieuws, Tuinieren
knopkruid in bloei

Met dit weer groeit onkruid zoveel beter dan de groenten of bloemen in de tuin. Hoe groter de planten worden, hoe moeilijker ze te bestrijden zijn. Dus zet je snel in gang voor je volgende maand de controle helemaal kwijt bent.

 

Een hobbytuinder stuurde ons een foto uit zijn tuin, met een onkruid dat hij niet meer in toom kan houden.

Het is knopkruid, een eenjarig onkruid net zoals muur en ereprijs. Het kiemt, bloeit en zet zaad het hele seizoen door, onafgebroken van pakweg maart tot november. De opvolging gaat dus zeer snel.

Een bloeiende plant is gemakkelijk te herkennen en lijkt op een brandnetel met de (mini)bloemen van een margriet op elke stengeltop. Zelfs planten van 10 cm hoog kunnen bloeien en enkele weken later zaden produceren. Knopkruid heeft een voorkeur voor een vochtige en een goed bemeste grond. Dat is de reden dat veel tuinen er nu beduidend meer last van hebben dan gewoonlijk.

 

Pak eenjarige onkruiden kordaat aan

Een- of tweejarige onkruiden zijn relatief eenvoudiger te verwijderen dan overblijvend onkruid dat vaak nog een penwortel of worteluitlopers maakt. Volgens de overlast zal je meerdere methoden moeten inzetten.

  • Begin met onkruidbestrijding in het voorjaar. Volg het wekelijks op tot in het najaar.
  • Schoffel of trek de planten uit met de hand.
  • Voorkom verspreiding en laat de planten niet in zaad komen. Laat het kruid uitdrogen voor je het op composthoop doet of deponeer het liever nog in de GFT-bak.
  • In het donker kiemen de zaden minder gemakkelijk. Bij grote overlast, bedek je de grond met een zwarte plastiek wat de kieming en groei onderdrukt. Met een dikke laag compost zou het ook moeten lukken.
  • Of zaai gras voor minstens een jaar, liefst langer. Dit kan alleen maar als je het plekje kan 'missen'.
  • Afbranden is een succesvolle strategie bij de bestrijding van eenjarige onkruiden. Enkel toe te passen als de planten nog klein zijn.
  • Zaai een groenbemester in het najaar. Dat remt de cyclus van kiemen en uitzaaien.
  • Ook een periode van droogte remt de kieming van zaden.
  • Grijp je toch naar een bestrijdingsmiddel, hou je dan aan de voorzorgsmaatregelen en voorgeschreven dosis. Bedenk dat deze methode nood heeft aan enkele uren van droogte. Spuit ook nooit als er wind is of dicht bij je lievelingsplanten.
  • Voor meerjarige onkruiden zijn andere strategieĆ«n van toepassing.

 

Of koester ze…

Planten die we liever niet in de tuin zien, noemen we onkruid. Welke planten dat zijn, hangt af van je eigen voorkeur. Sommige tuiniers huldigen het principe “If you can’t beat them, eat them.” Jonge muurblaadjes zijn naar verluid zeer gezond. Met paardenbloemblad krijgt een salade meer pit. Jonge brandneteltoppen zijn gewaardeerde smaakmakers voor de soep. Zelfs voor knopkruid bestaat een culinaire eindbestemming: vers in een slaatje, gestoofd met boter of gedroogd als soepkruid.

 

Onkruiden herkennen

Dat is voortaan een makkie met de IRS App Onkruidherkenning te gebruiken voor de snelle en eenduidige determinatie van onkruiden en grassen. Te vinden in de App Store.