
De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) zet heel wat mensen op een verkeerd spoor. De plant is niet afkomstig uit het oosten van Indië en is geen kers, maar zij heeft heel wat kwaliteiten die in je eigen tuin van pas komen.
Zaaien doe je best in mei na de ijsheiligen
Dan kan je ook rechtstreeks in volle grond zaaien. De dikke ronde zaden zijn makkelijk te hanteren door kleine kinderhandjes. Ze hoeven niet diep geplant te worden. Een klein holletje volstaat. De plant groeit makkelijk en stelt weinig eisen aan de bodem.
Vorstgevoelig en eenjarig
De plant groeit door tot aan de eerste vorst. Een zomervakantie met weinig aandacht kan ze gerust overleven. Als de eerste nachtvorst aangekondigd wordt, doe je de hele plant best op de composthoop. Als je te lang wacht, verslijmen de stengels en de bladeren en wordt het een kliederboeltje. Het leuke aan Oost-Indische kers is dat die zichzelf vrolijk uitzaait. Als het volgende jaar die jonge plantjes niet staan waar je ze graag wil, kan je ze makkelijk verplanten.
Waarom heet deze plant een kers?
In Engeland is cress een benaming voor planten met een pittige smaak, net zoals de waterkers (watercress) en de tuinkers (gardencress). Maar vergis je niet, de Oost-Indische kers is er geen familie van!
De Nederlandse naam doet vermoeden dat deze plant afkomstig is uit het oosten van lndië. Niet dus, de oorsprong ligt in Zuid-Amerika (Argentinië, Peru, Bolivië). De plant is in de 17de eeuw met de zeevaarders naar onze streken gekomen.
Extra troeven van Oost-Indische kers
In de tuin
Oost-Indische kers is een sterke groeier en is heel geschikt om de composthoop te bedekken. Maar de plant heeft nog andere leuke eigenschappen die een schooltuinier weet te waarderen.
De plant scheidt immers een stof af die slakken op een afstand houdt. En heel wat groenten blijven gespaard van bladluizen als er een Oost-Indische kers in de buurt staat. De plant trekt immers zweefvliegen aan en de larven daarvan voeden zich met de bladluizen. Zelf is de plant wel gevoelig voor bladluizen. Zie je de steeltjes bovenaan zwart worden van de bladluizen? Knijp dan de aangetaste bladeren en stengels zo snel mogelijk uit.
Een Oost-Indische kers wordt druk bezocht in de tuin. De lekker geurende bloemen lokken de bijen en die felle kleuren trekken heel wat andere beestjes aan.
Naar het schijnt zou een Oost-Indische kers in de buurt van aardappelen de smaak ervan verbeteren. Of dat waar is, moet je zelf maar (laten) ondervinden.
Het blad is groot en schildvormig en heeft duidelijk zichtbare straalvormige nerven. Rupsen houden er wel van.
Culinair
Nog een pluspunt van de Oost-Indische kers: blad, bloemen en zaden zijn eetbaar. Het blad bevat zelfs tienmaal meer vitamine C dan sla. Je kan ze perfect mengen voor een pittige toets. Voor gebruik moet je de bloemen zeer grondig maar voorzichtig spoelen. De onrijpe zaden kan je inmaken en gebruiken zoals kappertjes.
Om te proberen: vul een bloem op met een stukje pittige (schimmel)kaas en enkele rozijntjes.
Medicinaal
Oost-Indische kers bevat een natuurlijk antibioticum dat de weerstand verhoogt en ontstekingen remt. Het is een natuurlijk middel dat zacht is voor een gevoelige maag en darmen. Zowel de zaden als de bladeren en de bloemen helpen bij bronchitis en infecties van de urine- en luchtwegen.
Speciaal voor...
Schooltuin | Deze plant draagt bloemen van juli tot oktober. Ze zijn vrij groot en lijken op een trechter. De kleur varieert van geel over oranje tot vuurrood. Er bestaan heel wat soorten. Ze zijn ideaal om het schooltuintje in september te kleuren. | teeltfiche (pdf) |
---|---|---|
Warme tuin | Als de plant langs een hekwerk kan klimmen kan ze gemakkelijk 3 meter hoog worden. Anders vormt ze al kruipend een ideale bodembedekker voor bijvoorbeeld de composthoop. | teeltfiche (pdf) |